Gheorghita: „Romania are cel mai simplu acces din UE la vaccinare. Doar cine nu vrea nu se vaccineaza”

news

Presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghita, a declarat, marti, ca este multumit de modul in care este organizata campania de imunizare, in conditiile in care a fost asigurata infrastructura necesara, iar Romania are, probabil, „cel mai simplu acces” dintre tarile europene.

„Sunt multumit si chiar le multumesc colegilor, si din CNCAV, si de la nivelul institutiilor, dar si personalului din centrele de vaccinare. Noi am depus un efort important in toata aceasta perioada, in primul rand, sa cream o infrastructura care nu exista anterior, cu centre de vaccinare, cu centre mobile, am deschis toate tipurile de activitati – vaccinare in cabinete de medicina de familie, in unitatile sanitare, la operatorii privati, evenimente de tip maraton de vaccinare. In momentul de fata, doar cine nu vrea nu se vaccineaza”, a afirmat el, in cadrul unei conferinte de presa, la Palatul Victoria.

Valeriu Gheorghita a admis ca exista o scadere a ritmului de imunizare, dar a pus acest lucru pe o scadere a intentiei de vaccinare a populatiei, care nu are legatura cu organizarea propriu-zisa.

„Cred ca dorinta de vaccinare, de fapt, a scazut si nu are legatura cu organizarea efectiva, logistica, daca vreti. Cred ca nici cu campaniile de comunicare, as indrazni sa spun. Probabil ca aici, sigur, pentru anumite segmente populationale mai sunt foarte multe lucruri de facut, insa problema fundamentala este in ceea ce priveste increderea oamenilor, care este diminuata mult, in toti acesti zeci de ani, in autoritate, in general. Si acest lucru nu se castiga peste noapte. E o problema in ceea ce priveste, in general, intentia de vaccinare in Romania pe toate tipurile de vaccinuri, nu doar pe vaccinarea impotriva COVID-19”, a explicat el, citat de Agerpres.

Potrivit presedintelui CNCAV, Romania se numara printre statele care asigura cel mai simplu acces la vaccinarea anti-COVID, subliniind ca este necesara insa vointa beneficiarilor.

„Sigur ca se poate mult mai bine, dar nu tine neaparat de modul in care se organizeaza activitatea de vaccinare, este un acces – cred ca este cel mai simplu acces din toate tarile europene. Oamenii pot sa isi aleaga tipul de vaccin, pot sa se prezinte direct la centrele de vaccinare, se organizeaza evenimente de tip maraton, care, in general, sunt pe perioada de weekend, cand timpul liber al oamenilor este mai crescut, operatorii economici privati au posibilitatea sa se vaccineze chiar la locul de munca, cu echipe mobile”, a indicat Valeriu Gheorghita.

In opinia sa, in Romania exista un bun control epidemiologic, in conditiile in care se inregistreaza cateva sute de cazuri zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 si rata de incidenta medie cumulata la nivel national este de circa 0,2 la mie.

„Avem un procent de pozitivare a testelor de sub 0,6%, ceea ce inseamna 6 teste din 1.000 care ies pozitive, ceea ce cred ca ne situeaza bine din punct de vedere epidemiologic. Important este sa nu lasam garda jos. Este un efort al tuturor, inclusiv al celor de acasa, al oamenilor care au inteles, pe de o parte, sa respecte masurile de preventie, pe de alta parte, sa se vaccineze. Ne apropiem totusi de 4,5 milioane de persoane vaccinate cu cel putin o doza, 4 milioane sunt aproape vaccinate cu schema completa. E un numar important, tinand cont de faptul ca in vaccinare, daca vorbim de vaccinarea antigripala sezoniera, vorbim de circa 2,2 milioane de persoane pe un sezon”, a mentionat seful CNCAV.

El a informat ca, in aceasta saptamana, va incepe activitatea de vaccinare in alte 35 de spitale publice si sase spitale private. Pana in prezent, in 122 de spitale publice au fost vaccinate peste 2.100 de pacienti cronici eligibili, din 31 de judete. De asemenea, in 24 de spitale private au fost vaccinati 282 de pacienti, la nivelul a 13 judete.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: