Gigantul bancar UBS cere garantii din partea Elvetiei pentru a salva rivala Credit Suisse

externe

Discutiile privind salvarea Credit Suisse s-au prelungit pana duminica, in timp ce UBS a cerut 6 miliarde de dolari de la guvernul elvetian pentru a acoperi costurile, scrie CNBC.

UBS se afla sub presiunea autoritatilor elvetiene de a prelua rivalul sau local pentru a tine criza sub control, au declarat surse bancare.

Autoritatile de reglementare doresc o rezolvare inainte de redeschiderea pietelor luni, dar o sursa a avertizat ca discutiile intampina obstacole semnificative.

Autoritatile se straduiesc sa rezolve o criza de incredere la Credit Suisse, o banca cu o vechime de 167 de ani, cea mai importanta banca la nivel mondial, prinsa in turbulentele provocate de prabusirea creditorilor americani Silicon Valley Bank si Signature Bank in ultima saptamana.

In timp ce autoritatile de reglementare doresc o rezolvare inainte de redeschiderea pietelor luni, o sursa a avertizat ca discutiile intampina obstacole semnificative, iar 10.000 de locuri de munca ar putea fi reduse daca cele doua banci se combina.

Garantiile pe care le solicita UBS ar acoperi costurile de lichidare a unor parti din Credit Suisse si eventualele cheltuieli de judecata, au declarat doua surse pentru Reuters.

Negocierile frenetice din weekend urmeaza unei saptamani brutale pentru actiunile bancare si pentru eforturile din Europa si SUA de a consolida sectorul. Administratia presedintelui american Joe Biden a luat masuri pentru a sustine depozitele consumatorilor, in timp ce banca centrala elvetiana a imprumutat miliarde de dolari catre Credit Suisse pentru a-si stabiliza bilantul fragil.

Autoritatile americane sunt implicate, lucrand cu omologii lor elvetieni pentru a ajuta la medierea unui acord, potrivit Bloomberg.

Ministrul britanic de finante Jeremy Hunt si guvernatorul Bancii Angliei, Andrew Bailey, sunt, de asemenea, in contact regulat in acest weekend cu privire la soarta Credit Suisse, a declarat o sursa familiarizata cu acest subiect.

Raspuns in forta

Actiunile Credit Suisse au pierdut un sfert din valoarea lor in ultima saptamana. Banca a fost nevoita sa apeleze la 54 de miliarde de dolari din finantarea bancii centrale, in timp ce incearca sa se redreseze in urma unei serii de scandaluri care au subminat increderea investitorilor si a clientilor.

Aceasta se numara printre cei mai mari administratori de averi din lume si este considerata una dintre cele 30 de banci de importanta sistemica la nivel global – falimentul oricareia dintre ele s-ar rasfrange asupra intregului sistem financiar.

Bloomberg a aflat ca Deutsche Bank ia in considerare cumpararea unora dintre activele sale, in timp ce gigantul financiar american BlackRock a negat are in vedere o oferta pentru banca.

Riscul ratei dobanzii

Esecul Silicon Valley Bank, cu sediul in California, a adus in atentie modul in care o campanie neincetata de majorare a ratelor dobanzilor de catre Rezerva Federala a SUA si alte banci centrale – inclusiv Banca Centrala Europeana joi – preseaza sectorul bancar.

Prabusirile SVB si Signature sunt cele mai mari falimente bancare din istoria Statelor Unite, dupa prabusirea Washington Mutual in timpul crizei financiare globale din 2008.

First Citizens BancShares evalueaza o oferta pentru SVB si cel putin un alt pretendent ia serios in considerare o oferta, a anuntat sambata Bloomberg News.

Esec sau vanzare? Ce ar putea urma pentru Credit Suisse, aflat in dificultate

Actiunile bancare la nivel global au fost lovite de prabusirea SVB, indicele S&P Banks scazand cu 22%, cea mai mare pierdere pe doua saptamani de cand pandemia a zguduit pietele in martie 2020.

La Washington, accentul a fost pus pe o mai mare supraveghere pentru a se asigura ca bancile si directorii acestora sunt trasi la raspundere.

Biden a cerut Congresului sa acorde autoritatilor de reglementare o putere mai mare asupra sectorului, inclusiv prin impunerea unor amenzi mai mari, recuperarea fondurilor si excluderea oficialilor din bancile falimentare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: