externe

Grecia a mai recuperat doua cadavre in urma naufragiului de saptamana trecuta. Pakistanul a retinut mai multi suspecti

Persoanele suspectate de trafic de zeci de migranti, care s-au inecat saptamana trecuta intr-un naufragiu din Marea Mediterana, sunt asteptati sa raspunda acuzatiilor de omor din culpa in fata unui tribunal grecesc in aceasta saptamana, in timp ce Pakistanul a retinut o duzina de suspecti, potrivit Reuters.

Grecia a recuperat luni alte doua cadavre, ridicand bilantul confirmat lal mortilor la 80, dupa ce o barca de pescuit cu sute de migranti s-a scufundat saptamana trecuta in largul coastei sale de sud-vest, intr-o calatorie care a pornit din Libia si ar fi trebuit sa se termine in Italia.

Doar 104 persoane au supravietuit.

Avocatii celor noua suspecti de trafic de persoane, retinuti de Grecia, toti din Egipt, au solicitat si li s-a aprobat amanarea audierii pentru marti dimineata, a declarat agentia semi-oficiala de presa Atena.

Unul dintre suspecti a transmis prin avocatul sau ca este doar o victima, care a platit pentru a fi dus in Italia. „Si-a parasit tara in cautarea unei vieti mai bune in Europa din cauza dificultatilor economice”, a spus avocatul Athanasios Iliopoulos.

Operatiuni de cautare se mai desfasurau inca, luni, desi sansa de a mai gasi supravietuitori a fost considerata practic nula. Barca s-a scufundat in unele dintre cele mai adanci ape ale Mediteranei.

Pakistanul a declarat luni zi nationala de doliu, dupa ce au numarat cel putin 21 de victime din districtul Koti, zona administrata de Pakistan din regiunea Himalaya Kashmir.

Potrivit CNN, presedintele Senatului, Muhammad Sadiq Sanjrani a dezvaluit ca peste 300 de cetateni pakistanezi ar fi murit. Autoritatile elene nu au confirmat inca numarul mortilor din Pakistan.

O investigatie initiala a aratat ca pe barca se aflau 800 de persoane. Potrivit altor estimari, la bord se aflau cel putin 400 de persoane.

Paisprezece persoane au fost arestate in Pakistan, fiind suspectate de trafic de persoane.

Autoritatile elene spun ca nava, pe care au monitorizat-o timp de aproximativ 15 ore dupa ce a fost alertata de Italia, s-a rasturnat la aproximativ 25 de minute dupa ce motorul s-a blocat, in primele ore ale zilei de 14 iunie.

Autoritatile au spus ca nava a refuzat in mod repetat ajutorul oferit de paza de coasta elena, spunand ca vrea sa mearga in Italia.

Alarm Phone, un grup de advocacy care a comunicat cu nava, a spus ca in cel putin doua ocazii oamenii de la bord au cerut ajutor. Grupul a spus ca a alertat autoritatile elene si agentiile de ajutor cu cateva ore inainte de dezastru.

Autoritatile elene au negat, de asemenea, informatiile potrivit carora nava a stationat ore in sir, spunand ca a navigat pe o distanta de aproximativ 30 de mile marine de la detectarea sa pana la scufundare.
Aceasta distanta parcursa in 15 ore ar sugera ca barca mergea extrem de incet.

Rudele au inceput sa apara in fata unui centru pentru migranti aflat la nord de Atena, incepand de vineri, de cand supravietuitorii au fost adusi acolo, aratand fotografii cu cei disparuti prin portile taberei, in speranta ca cineva i-ar putea recunoaste.

„Imi caut fratele. Vreau sa vad unde s-a scufundat barca pentru a incerca sa-l gasesc”, a spus Mohamed El Sayed El-Dadamony Radwan, in varsta de 54 de ani, care a venit din Germania, si care si-a regasit un nepot care a supravietuit.

Radwan a aratat pe telefon o fotografie a fratelui sau disparut. „Vreau sa-l caut pentru ca nu-i gasesc (numele), nici pe listele celor care au pierit, nici in lista celor care au supravietuit”, a spus el.

Duminica, a avut loc o reuniune emotionanta intre un adolescent sirian in varsta de 18 ani, care a supravietuit naufragiului, si fratele sau mai mare Fadi. La Malakasa, cei doi au reusit sa stea impreuna cateva momente. Cumnatul lor a murit in naufragiu.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Luni incepe Bacalaureatul cu proba orala la limba romana. Rezultatele vor fi afisate in 12 iulie

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 incepe luni, 17 iunie, cu evaluarea competentelor de…

2 minute ago

Dupa Venetia, Barcelona si Amsterdam, si Alaska vrea sa limiteze numarul navelor de croaziera dupa un numar record de 1,65 milioane de turisti anul trecut

Alaska urmeaza sa limiteze numarul de pasageri ai navelor de croaziera care sosesc in portul…

12 minute ago

Semnal de alarma: Resursele de pe insulele grecesti se epuizeaza din ce in ce mai repede din cauza turismului de masa

Primarii din insulele Santorini, Serifos si Lefkada au tras semnale de alarma privind efectele turismului…

39 de minute ago

Accident grav in Valcea: Ciocnire intre un autocar cu copii si un autovehicul. Soferul masinii a decedat

Un accident rutier grav s-a petrecut, sambata dimineata, pe Drumul National 67 in judetul Valcea.…

2 ore ago

Creta: Arheologii greci au descoperit o cladire misterioasa veche de 4.000 de ani pe un deal langa care urmeaza sa se construiasca un nou aeroport

O constructie mare, rotunda, de piatra, veche de 4.000 de ani, descoperita pe varful unui…

2 ore ago

Alba: Sofer cazut intr-o rapa, gasit dupa 35 de ore

Un barbat in varsta de 70 de ani din Calnic, Alba Iulia, plecat cu masina…

2 ore ago