life

Admiral Graf Spee: Vulturul de bronz care a impodobit cuirasatul nazist a fost salvat de la topire

Viitorul vulturului nazist din bronz care a impodobit odata cuirasatul Admiral Graf Spee ramane incert dupa ce planurile de a-l topi au fost abandonate, potrivit BBC.

Cautatorii de comori au gasit vulturul in 2006 in largul coastei Uruguayului, unde Graf Spee a fost scufundat in 1939 pentru a impiedica caderea sa in mainile inamicului. Un tribunal a decis anul trecut ca acesta apartine statului uruguayan, in apele caruia a fost gasit.

Presedintele tarii, Luis Lacalle Pou, propusese vineri ca acesta sa fie transformat intr-un porumbel.

Vulturul, care cantareste 350 de kilograme, are o anvergura a aripilor de 2,8 m si 2 m inaltime, tine o svastica mare.

Statuia se odihnea pe fundul River Plate din 1939, cand capitanul cuirasatului Amiral Graf Spee l-a scufundat la scurt timp dupa prima batalie navala majora a celui de-Al Doilea Razboi Mondial, de teama ca ar putea dezvalui secrete germane valoroase daca ar fi confiscat de britanici.

Graf Spee a fost o mare amenintare pentru fortele aliate in Al Doilea Razboi Mondial, dupa ce a scufundat opt nave comerciale intre septembrie si decembrie 1939.

Sculptorul uruguayan Pablo Atchugarry fusese insarcinat sa modeleze vulturul. El a acceptat ceea ce a numit „provocarea de a transforma ura, razboiul si distrugerea intr-un simbol al pacii”.

Dar doua zile mai tarziu, presedintele Lacalle Pou a anuntat ca s-a renuntat la idee. „In cele cateva ore care au trecut [de la anunt], o multime covarsitoare de oameni au anuntat ca nu impartasesc decizia. Cand tintesti spre pace, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa creezi unitate si aceasta [idee] clar ca nu a facut-o”, a spus Lacalle Pou, fara sa precizeze ce se va intampla acum cu vulturul.

Soarta vulturului – a carui proprietate a facut obiectul unei lungi batalii juridice – a fost un subiect de controversa de cand a fost adus la lumina din albia raului.

Cand a fost expus pentru scurt timp in urma cu mai multi ani, Germania s-a plans, cerand statului uruguayan sa nu prezinte „obiectul nazist”.

Cand o instanta din Uruguay a hotarat ca vulturul ar trebui sa fie scos la licitatie pentru a plati investitorii privati care au finantat recuperarea lui din River Plate, Centrul Simon Wiesenthal, o organizatie evreiasca pentru drepturile omului dedicata cercetarii si memoriei Holocaustului, a avertizat ca ar putea sa cada in mainile simpatizantilor nazisti.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

41 de minute ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

2 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

44 de minute ago

Elon Musk oficializeaza trecerea de la Twitter la „X.com”. Acesta va furniza si servicii financiare

Schimbarea de identitate a Twitter este completa. Miliardarul american Elon Musk a anuntat vineri, pe…

40 de minute ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

2 ore ago