Grecia asteapta revenirea de la Viena a doua sculpturi luate din Parthenon

life

Muzeele din Austria si Grecia discuta despre posibila revenire la Atena a doua sculpturi grecesti antice aflate la Viena, o miscare care ar putea avea un efect secundar pentru cea mai spinoasa disputa de patrimoniu cultural din lume: soarta sculpturilor aflate la British Museum, potrivit AP.

Discutiile anuntate marti de ministrul de externe al Austriei implica doua bucati de marmura veche de 2.500 de ani luate de pe Acropole. Sculpturile sunt acum pastrate la Kunsthistorisches Museum din Viena.

Daca se ajunge la un acord pentru intoarcerea lor, acesta ar fi al treilea succes al Greciei in doar cateva luni, cu muzee europene care detin bucati din friza Partenonului.

Acest lucru ar putea creste presiunea asupra British Museum pentru a returna propria colectie, mult mai mare, in cadrul dezbaterii internationale privind restituirea culturala.

Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a discutat problema cu omologul sau grec, Nikos Dendias, la Viena, a declarat Ministerul de Externe.

Schallenberg a spus ca „in prezent sunt in desfasurare discutii tehnice” intre Muzeul Kunsthistorisches si Muzeul Acropolei din Atena „cu privire la posibilitatea unui imprumut”, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului de Externe austriac, Antonia Praun.

Parand optimist, Dendias si-a exprimat „profunda satisfactie” privind discutiile, dar nu a oferit niciun detaliu cu privire la termenii discutati. Cele doua muzee nu au raspuns imediat solicitarilor de comentarii.

„Acest lucru se va adauga la o serie de gesturi simbolice care pot crea un impuls pozitiv” pentru intoarcerea sculpturilor de la British Museum, a spus Dendias dupa intalnirea cu Schallenberg.

In ianuarie, printr-o „donatie” a Papei Francisc, Muzeele Vaticanului au returnat cele trei parti mici ale sculpturilor, la scurt timp dupa ce un muzeu din Palermo, Sicilia, a trimis inapoi piesa sa.

„Asadar, (a Vienei) va fi a treia”, a spus Dendias. „Si asta, pentru noi, este de o importanta enorma.”
In februarie, directorul British Museum a declarat ca Regatul Unit si Grecia lucreaza la o intelegere care sa duca la expunerea Marmurei Partenonului atat la Londra, cat si la Atena. Nu s-a mai anuntat nimic de atunci.

Cele doua sculpturi in relief din Viena masoara 26×29 de centimetri si 36×35 de centimetri. Unul infatiseaza doi barbati cu barba, iar celalalt doi tineri calareti si un cap de cal. Ele faceau parte din friza de 160 de metri lungime aflata de jur imprejurul peretilor exteriori ai Partenonului, dedicata Atenei, zeita intelepciunii.

Sculptate intre 447-432 i.Hr., friza si alte sculpturi au ramas in mare parte intacte pana cand templul – folosit de garnizoana turca ca depozit de praf de pusca – a fost aruncat in aer in timpul unui asediu din 1687. Aproximativ jumatate din lucrarile care au supravietuit au fost luate de diplomatul britanic Lord Elgin la inceputul secolului al XIX-lea, in timp ce Atena era inca sub stapanire otomana. Din 1816, acestea au fost o parte cheie a colectiilor de la British Museum.

Grecia sustine ca au fost achizitionate ilegal in timpul perioadei de ocupatie straina. Oficialii britanici au respins cererile repetate de returnare ale Atenei.

Cele mai multe dintre celelalte lucrari se afla la Muzeul Acropolei, insa fragmente se afla imprastiate la Paris, Copenhaga, Munchen si Wurzburg in Germania si Viena.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: