externe

Grecia trimite inca 40 de tancuri in Ucraina, spre furia Rusiei. Moscova a anuntat deja ca „relatiile dintre natiunile noastre, care impartasesc aceeasi credinta, au fost reduse la aproape nimic”

Grecia va trimite 40 de blindate BMP-1 de fabricatie sovietica in Ucraina, dupa ce a ajuns vineri la un acord cu Germania, potrivit caruia va primi de la Berlin acelasi numar de 40 de blindate Marder, mai moderne.

Acordul dintre ministrul grec al Apararii Nationale, Nikos Panagiotopoulos, si omologul sau german, Christine Lambrecht, vine in urma deciziei premierului grec Kyriakos Mitsotakis si a cancelarului german Olaf Scholz de a sprijini apararea Ucrainei impotriva agresiunii continue a Rusiei.

Grecia, care s-a alaturat aliatilor sai din NATO in sustinerea Ucrainei impotriva invaziei rusesti, a trimis deja echipamente militare la Kiev.

Pana in luna mai, a furnizat urmatoarele echipamente, scrie Greek Reporter:

122 de BMP-1 si munitia aferenta;
15.000 de rachete de 73 mm;
2100 de rachete de 122 mm;
20.000 de pusti de asalt AK-47 Kalasnikov;
3.200.000 de cartuse de 7,62 mm;
60 de MANPADS FIM-92 Stinger;
17.000 de rachete de artilerie de 155 mm;
1.100 de rachete antitanc RPG-18.

Sprijinul Greciei pentru Ucraina a provocat reactia puternica a Rusiei care, in iulie, a declarat Grecia o tara „neprietenoasa”.

Decretul rusesc prevede restrictii si chiar o potentiala interdictie totala pentru tarile „neprietenoase” in ceea ce priveste angajarea de angajati rusi pentru ambasade, consulate si agentii guvernamentale reprezentative.

In iunie, Rusia a expulzat opt diplomati greci. Masura a fost o represalii la expulzarea a doisprezece diplomati rusi din Atena.

In aprilie, Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat Grecia ca relatiile dintre cele doua natiuni care „impartasesc aceeasi credinta” au fost „reduse la aproape nimic”.

Maria Zaharova, director al Departamentului de Informare si Presa al Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, a avertizat intr-o declaratie publicata pe retelele de socializare ca „paralelele istorice” dintre Grecia si Rusia risca sa devina „o linie dubla solida intre noi”.

Oficialul rus a afirmat anterior ca exista o defaimare orchestrata a Rusiei in Grecia in urma razboiului in curs de desfasurare din Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

12 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

12 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

12 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

12 ore ago