Greseala MAJORA a MAE. Romania tocmai a PIERDUT pozitia de Secretar General al ONU

news

Romania nu a fost pe faza si a reusit sa piarda o pozitie extrem de importanta pe plan global, cea de Secretar General al ONU. Dezvaluirea vine din partea fostul director al Institutului Diplomatic Roman, Radu Carp.

Carp afirma ca aceasta pozitie urma sa fie ocupata de un reprezentant al unei tari din Europa de Est, iar Romania nu a avut candidat. Iata detaliile oferite de Carp:

„Cum am pierdut pozitia de Secretar General ONU. Potrivit algoritmului geografic, pozitia urmeaza sa revina unei tari din Europa de Est. A propune o femeie este un avantaj, prin urmare cele mai importante propuneri au fost Irina Bokova din partea Bulgariei si Natalia Gherman, din partea Republicii Moldova. Tocmai cand era clar ca doamna Bokova se califica pentru a ocupa pozitia, SUA se opune, datorita trecutului comunist al candidatei (o functie echivalenta UTC, in frageda tinerete).

Fiind in impas, Bulgaria a propus-o informal pe Katalina Georghieva, actual comisar european. Se opune insa Federatia Rusa, pe motiv ca doamna Gheorghieva a contribuit la stabilirea sanctiunilor economice post-Crimeea.

Cum Romania nu are candidat propriu, iar sustinerea din partea tarii noastre pentru doamna Gherman nu s-a pus, pozitia de Secretar General ONU va fi redistribuita unui reprezentant al Europei de Vest.

Greselile se platesc. Desigur, se va spune ca nu aveam nicio sansa, nu puteam formula propuneri serioase, nu avem aliati, etc. dar este vorba de altceva: nu am reusit sa fructificam avantajul de a fi intr-o categorie de tari careia ii venise randul”, a scris Carp pe pagina sa de Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: