Gripa aviara in judetul Mures. Comertul ambulant cu pasari se suspenda in toata tara pentru 30 de zile

news

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca au fost luat masuri la nivel national pentru a preveni raspandirea virusului gripei aviare, dupa confirmarea acestuia la o ferma de pasari din Ungheni (Mures). Astfel, se suspenda comertul ambulant cu pasari, dar si activitatile comerciale cu pasari vii prin intermediari. Comercializarea va fi facuta doar de catre fermele comerciale autorizate, cu pasari a caror stare de sanatate este atestata.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a Bolilor s-a intrunit, vineri seara, la solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, pentru a adopta noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures.

Potrivit ANSVSA, in urma sedintei au fost dispuse urmatoarele masuri, care se aplica la nivel national, pentru o perioada de 30 de zile:

– Suspendarea organizarii si desfasurarii comertului ambulant cu pasari;

– Suspendarea activitatilor comerciale cu pasari vii, (de la puii de o zi pana la pasarile de reforma) pentru toate speciile de pasari comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum si a oricaror altor activitati de intermediere in vederea comercializarii directe catre crescatorii de pasari din gospodariile populatiei.

„Comercializarea va fi efectuata doar de catre fermele comerciale autorizate, cu pasari a caror stare de sanatate este atestata”, precizeaza ANSVSA.

Respectarea acestor masuri se va face prin controale organizate in comun de catre structurile teritoriale ale ANSVSA si Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv controale in trafic si in Punctele de Trecere a Frontierei vizand transporturile de pasari vii.

„In contextul epidemiologic actual, de crestere a numarului focarelor de gripa aviara pe tot teritoriul Europei, presiunea virala este foarte mare si de aceea este absolut necesara impunerea si respectarea unor masuri suplimentare pentru a preveni raspandirea acestei boli. La nivel european, pierderile economice cauzate de evolutia gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia. De aceea, ANSVSA solicita sprijinul fermierilor din industria avicola si al cetatenilor in aplicarea masurilor de biosecuritate si respectarea tuturor masurilor dispuse de autoritati, pentru a impiedica raspandirea gripei aviare pe teritoriul tarii noastre si a evita pagubele economice enorme generate de aceasta boala”, arata sursa citata.

ANSVSA monitorizeaza in permanenta statusul de sanatate al pasarilor domestice si al celor salbatice (rezervorul natural de virus), astfel incat pe piata sa ajunga doar produse provenite de la animale sanatoase si, implicit, sa protejeze industria avicola din tara noastra.

Un focar de gripa aviara a fost confirmat la o ferma cu 180.000 de pasari din Ungheni, judetul Mures, toate urmand a fi sacrificate. ANSVSA a dispus mai multe masuri de protectie, inclusiv controale la toate fermele de pasari din tara.

”Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la pasarile dintr-o exploatatie comerciala, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, judetul Mures, in seara zilei de 6 mai 2021. Imediat, la nivel central s-a activat Unitatea Operationala Centrala condusa de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu si la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mures, care a adoptat Programul de Masuri pentru combaterea si stingerea focarului de gripa aviara”, a transmis, vineri, ANSVSA.

Mai mult despre:

Comentarii: