Grupul care detine Ikea a cumparat un parc fotovoltaic din Dambovita. Investitie de 200 de milioane de euro

actualitate

Parc fotovoltaic

Ingka Group, proprietarul lantului suedez de magazine IKEA, a achizitionat un proiect fotovoltaic de 300 MW in judetul Dambovita, Romania.

Proiectul, care reprezinta o investitie de peste 200 de milioane de euro din partea diviziei de investitii a Ingka Group, se asteapta sa fie operational in a doua parte a anului 2025. Proiectul  isi propune sa „reduca mai multe emisii de gaze cu efect de sera (GES) decat emite lantul valoric IKEA” si sa injumatateasca emisiile absolute din intregul sau lant de aprovizionare.

„Dezvoltarea acestui proiect de parc solar in judetul Dambovita este un alt pas spre productia de energie regenerabila in regiune si o sansa pentru Ingka Investments de a contribui la mixul energetic al tarii si la obiectivele de consum de energie regenerabila pentru 2030. Cu propriul parc solar, dorim sa facem disponibila energia regenerabila in intregul lant valoric IKEA si nu numai, in zonele in care ne desfasuram activitatea”, a declarat Peter van der Poel, director general, Ingka Investments, citat de PV Tech.

Romania este una dintre cele mai promitatoare piete emergente pentru energia solara fotovoltaica europeana. In luna septembrie, guvernul a lansat prima runda a programului sau de contracte pentru diferenta (CfD), prin care se doreste dezvoltarea a 1 GW de proiecte solare fotovoltaice in urmatorii ani. Romania incearca sa isi atinga obiectivul de 3,7GW de capacitate solara instalata pana in 2030.

Unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata este producatorul independent de energie polonez R.Power, care a incheiat un parteneriat cu administratorul francez de active Eiffel Investment Group pentru a dezvolta proiecte fotovoltaice in valoare de 1 GW in Romania.

La randul sau, Ingka Inevstments a declarat ca detine deja active eoliene in valoare de peste 170MW in Romania. Activele sale in domeniul energiei solare fotovoltaice sunt de mare anvergura, dupa ce a achizitionat recent o participatie minoritara intr-un portofoliu italian de 460MWp. La inceputul acestui an, compania a semnat, de asemenea, un acord pe termen lung cu producatorul elvetian de energie solara Meyer Burger pentru a implementa modulele cu tehnologie heterojonctionala (HJT) ale acestuia din urma in locatiile sale din SUA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: