Grupul Wagner va fi declarat organizatie terorista de catre Marea Britanie

externe

mercenar, Wagner, condamnat, inchisoare, Kazahstan

Wagner, gruparea mercenara rusa, urmeaza sa fie declarata drept grup terorist de catre guvernul Marii Britanii, ceea ce inseamna ca orice sprijin acordat acestei grupari este ilegal, relateaza BBC.

Un proiect de ordin care urmeaza sa fie depus in Parlament va permite ca bunurile sale sa fie clasificate drept proprietate terorista si confiscate.

Ministrul de interne, Suella Braverman, a spus ca grupul Wagner este „violent si distructiv… un instrument militar al Rusiei lui Vladimir Putin”.

Ea a spus ca activitatea sa in Ucraina si Africa este o „amenintare la adresa securitatii globale”.

Suella Braverman a adaugat: „Activitatile destabilizatoare continue ale grupuluilui Wagner servesc doar obiectivelor politice ale Kremlinului”.

„Sunt teroristi – si acest ordin arata clar acest lucru in legea britanica”, a mai spus Braverman.

Grupul Wagner a jucat un rol cheie in invazia Rusiei asupra Ucrainei si a operat in Siria si in tari din Africa, inclusiv Libia si Mali.

Luptatorii sai au fost acuzati de o serie de crime, inclusiv uciderea si torturarea cetatenilor ucraineni.

Numele grupului va fi adaugat acum alaturi de cel al altor organizatii teroriste, cum ar fi Hamas si Boko Haram.

Legea privind terorismul din 2000 ii confera ministrului de interne puterea de a interzice o organizatie in cazul in care considera ca aceasta este implicata in acte de terorism.

Ordinul de interdictie va transforma in infractiune sprijinirea grupului – inclusiv prin organizarea unor intalniri menite sa promoveze activitatile organizatiei, exprimarea sprijinului pentru scopurile acesteia sau afisarea drapelului sau a siglei sale.

Savarsirea unei astfel de infractiuni ar putea duce la pedepse de 14 ani de inchisoare sau o amenda de pana la 5.000 de lire sterline.

Ministerul de Externe al Marii Britanii a impus sanctiuni grupului, inclusiv inghetarea activelor lui Prigojin si a mai multor comandanti de top.

Grupul Wagner a fost serios slabit de revolta sa esuata din iunie impotriva generalilor Rusiei, precum si de moartea recenta a intregului esalon de conducere.​

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: