Guvernul a gasit solutia sa acopere gaura de la buget: dubleaza amenzile pentru romanii care fac tuica acasa. Pensiile speciale raman nemodificate

news

tuica, accize, crescute, amenzi, dublate, guvern, producatori

Pentru romanii care abia asteapta recolta de tuica de toamna asta, luna octombrie vine cu vesti rele: guvernul le-a pus gand rau producatorilor casnici de tuica, rachiu si palinca.

Surse din cadrul cabinetului Ciolacu afirma ca se intentioneaza dublarea amenzilor pentru persoanele care fac rachiu sau tuica acasa, fara sa anunte. In momentul de fata, legea prevede ca orice gospodarie care detine o de instalatie de facut tuica trebuie sa o intregistreze la o autoritate vamala.

Dar acest lucru nu este de ajuns pentru a continua procesul de productie al bauturilor spirtoase, intrucat romanii trebuie sa-si declare in scris intentia de a face tuica, rachiu sau palinca la autoritatea vamala, precizand ce cantitate urmeaza sa produca si ce materie prima va fi folosita pentru asta.

Dupa ce tuica, rachiul sau palinca au fost preparate si tot procesul de productie s-a terminat, producatorii trebuie sa declare la autoritatea vamala cantitatea reala pe care au facut-o. Apoi, auroritatea vamala va calcula valoarea accizelor pe care producatorul trebuie sa le plateasca.

Citeste si: Razbunarea iubitei. Povestea doctorului Gregorian, ajuns dupa gratii dupa ce a spart locuinta doctoritei Chirila. El are o clinica frecventata de vedete

Pe viitor, cei care nu vor respecta aceste masuri risca sa plateasca amenzi de 10.000 de lei – dublu fata de suma stabilita in prezent prin lege. In schimb, daca pana acum obligatiile consumatorilor de tuica produsa in regim propriu apareau doar pentru cantitati mai mari de 50 de litri, acum limita a crescut la 200 de litri.

Vlad Gheorghe, presedintele Organizatiei Interprofesionale pentru Produse Alimentare din Legume si Fructe (OIPA), spune ca masura ii va afecta oricum pe producatori. „Intrebarea mea este: ce facem cu zonele care sunt cu livezi, cu pruni, cu zonele montane, in general? Daca acolo exista o traditie specifica si palincarii renumite, ce va insemna pentru acei producatori introducerea acestor cote? Asta este o aberatie. Dar inca o data spun: nu ne dezicem de obligatille statului roman. Dar atatea obligatii… Drepturile producatorului care mai sunt? Unde sa se mai orienteze el?” a spus Vlad Gheorghe, presedinte OIPA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: