Guvernul Ciuca a adoptat o OUG pe justitie, nu a avut incredere in PSD sa astepte votul din Parlament. Numerosi inculpati ar fi scapat

politica

Guvernul Ciuca a adoptat, luni, o Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului Penal  pentru a evita ca numerosi inculpati sa scape prin prescrierea faptelor. Ordonanta pune in acord Codul Penal cu recenta decizie a CCR.

”O intarziere ar fi avut efect devastator asupra multor anchete”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la finalul sedintei de guvern.

„Era necesara o interventie imediata. Era important ca aceasta interventie sa se faca pana la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial, pentru ca ar fi dus la compromiterea multor anchete”, a adaugat Predoiu.

El a afirmat ca ordonanta nu incalca referendum pe justitie initiat de Klaus Iohannis.

„In ce priveste referendumul pe justitie, amintesc ca a vizat trei chestiuni: materia infractiunilor, a pedepselor si organizarii judiciare. Nu abrogam infractiuni (prin aceasta OUG -n.r.), nu marim pedepse si nu scadem pedepse, nu intervenim in organizarea judiciara

Trebuie tinut cont de spiritul referendumului. Aceasta OUG nu intra in coliziune cu efectele referendumului, cu spiritul referendumului. Dimpotriva, se aliniaza perfect acelui spirit si vointei cetateanului care a votat la referendum”, a subliniat Predoiu.

Curtea Constitutionala a declarat, joi, neconstitutional un articol din Codul Penal care permite procurorilor sa intrerupa cursul prescriptiei prin administrarea de noi probe. CCR a declarat neconstitutional a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, ”cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”.

Ulterior, Curtea Constitutionala a revenit cu precizari intr-un comunicat dat publicitatii vineri, dupa decizia care ar putea scapa mai multi inculpati si lasa Guvernului si Parlamentului timp sa intervina inainte de a publica decizia in Monitorul Oficial.

Curtea Constitutionala a declarat joi neconstitutional un articol din Codul Penal care permite procurorilor sa intrerupa cursul prescriptiei prin administrarea de noi probe.

Este vorba de art. 155 alin.(1) din Codul penal: „Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”.

Acest text din Codul penal mai fusese declarat neconstitutional in anul 2018, insa Parlamentul nu a modificat legea, in termen de 45 de zile.

Astfel, in anul 2018, Curtea Constitutionala a constatat ca solutia legislativa care prevede intreruperea cursului termenului prescriptiei raspunderii penale prin indeplinirea „oricarui act de procedura in cauza” din cuprinsul dispozitiilor art.155 alin.(1) din Codul penal este neconstitutionala, „intrucat este neclara, imprevizibila, incoerenta si lipsita de previzibilitate, de natura a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situatie juridica incerta referitoare la conditiile tragerii sale la raspundere penala pentru faptele savarsite”.

Cum Parlamentul nu a modificat textul din Codul penal, incepand cu anul 2018, CCR a dat joi o noua decizie privind neconstitutionalitatea art.155 alin. (1).

Vineri, CCR a venit cu noi precizari legate de acest subiect.

„La pronuntarea deciziei de fata, Curtea a observat ca, dupa publicarea Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, legiuitorul nu a intervenit, potrivit art.147 alin.(1) din Legea fundamentala, in sensul punerii de acord a prevederilor constatate ca fiind neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei si nu a luat masuri pentru inlocuirea acestei sintagme si stabilirea unor conditii clare prin care sa se poata dispune intreruperea prescriptiei raspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la conditiile si termenul intreruperii prescriptiei. Asadar, din anul 2018 si pana in prezent, legiuitorul a ignorat efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, generand astfel un viciu de neconstitutionalitate mai grav, intrucat textul de lege ramas in vigoare – ‘cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea” – este un text incomplet si, prin urmare, inaplicabil. Mai mult, din cauza lipsei interventiei active a legiuitorului, in aceasta perioada instantele de judecata au interpretat si aplicat in mod diferit/neunitar aceasta norma juridica”, spune CCR.

CCR considera ca Parlamentul trebuie sa ia imediat masurile necesare pentru punerea in aplicare a deciziei din 2018, fara a mai astepta publicarea in Monitorul Oficial a deciziei de joi.

„In aceste conditii, prin decizia prezenta, s-a declarat neconstitutional textul ramas in vigoare, urmand ca legiuitorul sa ia imediat masurile necesare pentru punerea in aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fara a mai fi necesara publicarea prezentei decizii in Monitorul Oficial al Romaniei”, subliniaza CCR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: