Guvernul e milostiv cu bugetarii: toti angajatii cu venituri salariale mai mici de 14.000 de lei brut vor primi vouchere de vacanta. Anterior, suma vizata era de 10.000 de lei brut

news

salarii, bugetari, vouchere de vacanta, taieri, taxe

Voucherele de vacanta vor fi acordate numai pentru angajatii din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut iar valoarea acestora va creste la 1600 de lei, de anul viitor, conform Proiectului de lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, publicat marti de Ministerul Finantelor, informeaza AGERPRES.

Totodata, valoarea indemnizatiei de hrana/tichetelor de masa/normei de hrana nu poate depasi, anual, contravaloarea a doua salarii minim brute pe tara/an/persoana valabile la data de 1 ianuarie 2019.

„Cheltuielile privind voucherele de vacanta sau alte drepturi acordate conform reglementarilor legale sau contractelor colective de munca nu pot depasi anual, in perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoana”, se mentioneaza in Expunerea de motive ce insoteste proiectul de lege.

Totodata, se propune limitarea cuantumului sporului de conditii periculoase sau vatamatoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei, in timp ce acordarea indemnizatiei de hrana sau tichetelor de masa se va adresa numai angajatilor din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut.

„Cheltuielile privind drepturile de hrana/indemnizatia de hrana/tichete de masa/norma de hrana indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementarilor legale sau conform contractelor colective de munca nu pot depasi anual contravaloarea a doua salarii minim brute pe tara/an/persoana valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizata cu indicele pretului de consum comunicat de Institutul National de Statistica, incepand cu ianuarie 2025”, se arata in documentul citat.

In acelasi timp, in cazul tichetelor de masa se va calcula impozit de 10% asupra venitului brut din care se deduce contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si retinuta la sursa.

„In cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentand echivalentul in lei al tichetelor de masa acordate de angajatori in beneficiul angajatilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, daca sumele sunt acordate in aceleasi limite si conditii, precum si cu aceleasi destinatii ca cele prevazute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul in lei al biletelor de valoare mentionate anterior se poate acorda angajatilor care nu beneficiaza de astfel de bilete de valoare”, se precizeaza in actul normativ.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: