Guvernul Frantei, gata sa declanseze vaccinarea in masa inca din ianuarie: „Vom lua vaccinul care este disponibil cel mai rapid posibil si care garanteaza o eficacitate importanta”

externe

Guvernul francez ‘se aseaza in bloc-starturi pentru a fi pregatit sa distribuie un vaccin contra COVID-19’ inca din luna ianuarie daca va fi validat, pentru anul 2021 fiind alocate in acest scop 1,5 miliarde de euro, a declarat marti purtatorul de cuvant ale executivului, Gabriel Attal, transmite AFP, citata de Agerpres.

‘Pregatim o campanie de vaccinare pentru a fi pregatita in momentul in care vaccinul va fi validat de autoritatile de sanatate europene si nationale si pentru a putea, imediat dupa aceea, sa lansam un vaccin’, a explicat secretarul de stat la postul public France 2.

‘Agentia Europeana a Medicamentului a indicat in acest weekend ca se gandeste ca va putea valida un prim vaccin pana la sfarsitul anului, astfel incat sa poata fi distribuit incepand cu luna ianuarie’, a mentionat el, confirmand posibilitatea unei campanii inca de la inceputul lui 2021.

Dupa ce laboratoarele american Pfizer si german BioNTech au anuntat saptamana trecuta ca vaccinul pe care il dezvolta in parteneriat are o eficacitate de 90%, compania americana de biotehnologie Moderna a comunicat luni ca vaccinul sau a aratat o eficacitate de 94,5%.

‘In acest stadiu, reamintesc ca faza 3 nu s-a incheiat, acestea sunt rezultate preliminare, este mai bine sa fim prudenti’, a prevenit Attal.

El a amintit ca, ‘la nivel european, mai multe sute de mii de doze (de vaccin) au fost rezervate pe langa diferite laboratoare’.

‘Cinci contracte sunt deja finalizate, un al saselea va fi, speram, in zilele urmatoare’, cu Moderna, a spus Attal, precizand ca ‘a fost pusa deoparte o suma de bani, 1,5 miliarde de euro pentru 2021 pentru a cumpara o prima serie de vaccinuri’.

In ce priveste alegerea unuia sau altuia din vaccinuri, Attal a dat asigurari ca va fi retinut ‘acela care ne da cele mai multe sanse sa oprim epidemia’.

El a explicat ca ‘exista o baterie de criterii’ asupra carora se vor pronunta autoritatile de sanatate, dar, ‘evident, exista un criteriu de la care nu vom face derogari, acela al securitatii si a celui mai mic risc’ pentru sanatate.

‘Cred ca vom lua vaccinul care este disponibil cel mai rapid posibil si care garanteaza o eficacitate importanta’, a mai spus el.

Mai mult despre:

Comentarii: