Guvernul Harvard din Bulgaria a cazut la motiunea de cenzura. Mafia pro-Moscova a invins, pro-occidentalii reformisti au fost inlaturati

externe

Guvernul bulgar condus de premierul liberal Kiril Petkov a fost inlaturat miercuri printr-o motiune de cenzura, care arunca tara intr-o noua criza politica dupa deja trei runde de alegeri desfasurate anul trecut, transmite AFP.

Motiunea de cenzura a fost adoptata cu votul a 123 de deputati dintr-un total de 240, in timp ce impotriva au votat 116, a anuntat vicepresedintele parlamentului, Miroslav Ivanov.

Premierul bulgar Kiril Petkov a aruncat vina direct pe Rusia si pe puternica mafie din tara sa, precizeaza Politico.

Petkov, care a venit la putere in urma cu doar sase luni, a fost votat pe baza promisiunii de a lupta impotriva coruptiei galopante din tara si a impins Sofia sa adopte o pozitie neobisnuit de ferma impotriva Rusiei de la invazia din Ucraina.

„Acest vot este un mic pas pe drumul foarte lung care ne asteapta. Promit ca vom continua lupta pentru a recastiga tara si, intr-o zi, vom avea o Bulgarie fara marionete, fara mafie – o tara europeana normala”, a declarat el, intr-un discurs de bilant in fata Parlamentului.

El a prezentat o lista a persoanelor care au contribuit la daramarea guvernului pe care il conducea.  Petkov l-a numit pe ambasadorul rus la Sofia si a acuzat Rusia ca si-a exercitat influenta asupra inlaturarii sale prin intermediul parlamentarilor din partidul de extrema dreapta Renasterea.

Citeste si: Mafia contraataca: Guvernul Harvard si anti-Rusia al Bulgariei, aproape de cadere dupa ce a deranjat oligarhii corupti

Guvernul a cazut dupa ce partidul ‚‚Exista un astfel de popor’’ al vedetei TV Slavi Trifonov a parasit abrupt coalitia de guvernare, care acum nu mai are majoritate in Parlament.

Motivul oficial al acestei rupturi ar fi ca Trifonov se declara nemultumit de buget, dar si de faptul ca Petkov a permis Macedoniei de Nord sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

Publicatia POLITICO de la Bruxelles scrie insa ca motivul real ar fi acela ca Petkov a inceput operatiuni anticoruptie care au deranjat ‚‚Mafia oligarhica’’ din cel mai corupt stat al Europei.

Chiar si unii dintre parlamentarii lui Trifonov l-au acuzat pe acesta ca a rupt coalitia pentru a ajuta interesele marilor corupti, asa ca au parasit partidul populist ‚‚Exista un astfel de popor’’ si au ramas de partea premierului Petkov. Cu toate acestea, coalitia de guvernare trebuie sa mai convinga 6 parlamentari sa ramana de partea sa pentru a nu fi rasturnat de Parlament.

Seful Guvernului de la Sofia a promis sa ‚‚curete’’ Bulgaria de coruptie, iar partidul sau si al altui absolvent de Harvard, Asen Vasilev, denumit ‚‚Continuam Schimbarea’’ a castigat alegerile la cateva luni dupa infiintare. Cu toate astea, a fost nevoie de o coalitie de guvernare care a inclus atat alte partide reformiste cat si vechiul Partid Social Democrat, una dintre cele doua forte care au dominat Bulgaria inainte de aparitia unor forte noi in ultimii ani, dar si populistii lui Slavi Trifonov, un cantaret si vedeta TV celebru si cu comportament colorat.

Petkov si-a respectat mandatul reformist, anticoruptie si pro-occidental. Anticoruptia a atins personaje importante, chiar si fostul premier – acum lider al opozitiei – Boiko Borisov, fiind retinut pentru scurt timp.

Actiunile lui Petkov au generat neliniste in cercurile de interese bulgare. Tara e celebra pentru coruptie, dar si pentru ca gruparile de tip mafiot au legaturi puternice cu politicienii si uneori actioneaza violent.
Petkov s-a remarcat si prin pozitia sa puternic anti-Rusia, neobisnuita de ferma in aceasta tara cu multe sentimente pro-Kremlin. El l-a demis imediat dupa inceperea invaziei ruse din Ucraina pe ministrul sau al Apararii dupa ce acesta a sustinut teze pro-Kremlin.

Premierul bulgar chiar a cerut Uniunii Europene sa intrerupa livrarile de gaze venite din Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: