Mafia contraataca: Guvernul Harvard si anti-Rusia al Bulgariei, aproape de cadere dupa ce a deranjat oligarhii corupti

externe

Guvernul reformist si pro-occidental al Bulgariei, condus de absolventul de Harvard Kiril Petkov, este aproape sa fie doborat prin motiune de cenzura dupa ce partidul ‚‚Exista un astfel de popor’’ al vedetei Slavi Trifonov a parasit abrupt coalitia de guvernare, care acum nu mai are majoritate in Parlament.

Motivul oficial al acestei rupturi ar fi ca Trifonov se declara nemultumit de buget, dar si de faptul ca Petkov a permis Macedoniei de Nord sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

Publicatia POLITICO de la Bruxelles scrie insa ca motivul real ar fi acela ca Petkov a inceput operatiuni anticoruptie care au deranjat ‚‚Mafia oligarhica’’ din cel mai corupt stat al Europei.

Chiar si unii dintre parlamentarii lui Trifonov l-au acuzat pe acesta ca a rupt coalitia pentru a ajuta interesele marilor corupti, asa ca au parasit partidul populist ‚‚Exista un astfel de popor’’ si au ramas de partea premierului Petkov. Cu toate acestea, coalitia de guvernare trebuie sa mai convinga 6 parlamentari sa ramana de partea sa pentru a nu fi rasturnat de Parlament.

Seful Guvernului de la Sofia a promis sa ‚‚curete’’ Bulgaria de coruptie, iar partidul sau si al altui absolvent de Harvard, Asen Vasilev, denumit ‚‚Continuam Schimbarea’’ a castigat alegerile la cateva luni dupa infiintare. Cu toate astea, a fost nevoie de o coalitie de guvernare care a inclus atat alte partide reformiste cat si vechiul Partid Social Democrat, una dintre cele doua forte care au dominat Bulgaria inainte de aparitia unor forte noi in ultimii ani, dar si populistii lui Slavi Trifonov, un cantaret si vedeta TV celebru si cu comportament colorat.

Petkov si-a respectat mandatul reformist, anticoruptie si pro-occidental. Anticoruptia a atins personaje importante, chiar si fostul premier – acum lider al opozitiei – Boiko Borisov, fiind retinut pentru scurt timp.

Actiunile lui Petkov au generat neliniste in cercurile de interese bulgare. Tara e celebra pentru coruptie, dar si pentru ca gruparile de tip mafiot au legaturi puternice cu politicienii si uneori actioneaza violent.
Petkov s-a remarcat si prin pozitia sa puternic anti-Rusia, neobisnuita de ferma in aceasta tara cu multe sentimente pro-Kremlin. El l-a demis imediat dupa inceperea invaziei ruse din Ucraina pe ministrul sau al Apararii dupa ce acesta a sustinut teze pro-Kremlin.

Premierul bulgar chiar a cerut Uniunii Europene sa intrerupa livrarile de gaze venite din Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: