externe

Guvernul lui Orban recunoaste ca a cumparat programul spion Pegasus. Acesta este introdus de la distanta in smartphone-uri si acceseaza datele acestuia si convorbirile purtate

Guvernul ungar a recunoscut joi pentru prima data ca a cumparat programul spion Pegasus, care conform mass-media internationale a fost folosit de mai multe tari pentru a spiona politicieni din opozitie, activisti sau jurnalisti, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

”Ministerul de Interne a cumparat soft-ul”, a declarat in fata presei Lajos Kosa, presedintele Comisiei de Aparare si Securitate din parlamentul ungar si membru al Fidesz, partidul de guvernamant al premierului Viktor Orban.

Politicianul ungar a mai sustinut ca operatiunea a fost una legitima, dar a refuzat sa ofere informatii despre modul in care a fost folosit programul spion sau despre persoanele vizate de operatiunile de supraveghere cu acest software.

Potrivit portalului ungar de investigatii Direkt36, programul Pegasus a fost folosit in Ungaria pentru spionarea mai multor jurnalisti, proprietari ai unor mass-media, avocati si fotografi, fiind gasite amprente ale programului in telefoanele mobile ale acestora.

”Am descoperit in timpul investigatiilor probe indirecte care arata ca in spatele operatiunilor secrete exista entitati statele ungare”, afirma in luna iulie acest portal, care estimeaza la aproximativ 300 numarul persoanelor spionate in Ungaria cu ajutorul acestui software comercializat de compania israeliana NSO Group.

Programul Pegasus este introdus de la distanta in smartphone-uri si acceseaza datele acestuia si convorbirile purtate. Conform unei investigatii publicate de 17 mass-media internationale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit sau El Pais, numeroase guverne au folosit acest program in actiuni de spionaj, inclusiv impotriva unor politicieni, jurnalisti sau activisti.

Departamentul american al Comertului a anuntat miercuri ca a introdus NSO Group pe lista sa de companii interzise pentru ca reprezinta o amenintare pentru securitatea nationala a SUA. Pe aceeasi lista au mai fost adaugate prin aceasta decizie o alta firma israeliana (Candiru), o societate ruseasca (Positive Technologies) si una din Singapore (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

14 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

14 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

14 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

4 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

14 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

14 ore ago