Guvernul nu cedeaza in fata grefierilor, care cer pastrarea pensiilor speciale: „Acest guvern incearca sa scoata tara din impas”

politica

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat miercuri ca este „solidar” cu premierul Orban in privinta eliminarii pensiilor speciale din magistratura. Grefierii ies in strada sa protesteze fata de aceasta decizie.

„Vom fi deschisi spre dialog ca intotdeauna. Am avut o relatie deschisa cu grefierii in ceea ce priveste politica legislativa. Eu ii invit sa aiba rabdare pana avem aceasta discutie. Dincolo de acest aspect, traim momente dificile datorita unor cauze pe care nu acest guvern le-a generat. Acest guvern incearca sa scoata tara dintr-un impas in ceea ce priveste legislativul praf, avem rabdare, vom avea dialog.

Aceeasi politica o voi avea si spre CSM, le voi asculta punctele de vedere, dar subliniez ca sunt solidar cu premierul. Aceste cauze vin din trecut. Sunt multe lucruri care au cauzat aceasta criza, poate si framantarile din sistemul de justitie, poate si excesele din sistem legate de salarii”, a declarat Predoiu.

Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD) anunta ca peste 6.000 de grefieri vor iesi, miercuri, in fata instantelor si parchetelor din tara pentru a protesta in legatura cu abrogarea pensiilor de serviciu.

„Miercuri, 18 decembrie 2019, incepand cu ora 10,00, peste 6.000 de grefieri vor iesi in fata instantelor si a parchetelor la nivel national, pe timpul activitatii plenului Camerei Deputatilor, timp in care vor fi inchise arhivele si registraturile si suspendate sedintele de judecata. Motivul il reprezinta solutia adoptata de catre Comisia de munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor de adoptare a proiectului de lege PL-x 292/2019 care priveste abrogarea pensiilor de serviciu si pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar”, se arata intr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a SNGJD.

Sindicatul sustine ca, desi in sedinta din data de 10 decembrie Comisia de munca si protectie sociala a decis amanarea pentru luna februarie 2020 a celor doua proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale si de serviciu, pentru ca Guvernul sa-si exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele doua proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiasi comisii in data de 17 decembrie.

Sindicalistii precizeaza ca Ministerul Justitiei, prin secretarul de stat prezent in Comisie, si-a exprimat o pozitie de mentinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri si amanarea discutarii initiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris in acest sens, insa proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmand ca, sub rezerva depunerii raportului de catre Comisie, sa fie votat miercuri in plenul Camerei Deputatilor.

„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea intelege sa declanseze o prima actiune de protest care va conduce pana la blocarea totala a activitatii in instante si parchete, daca acest proiect de lege va ajunge la vot final in plen si va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, mai spune sindicatul.

Mai mult despre: ,

Comentarii: