Guvernul SUA vrea sa scoata la licitatie un super-iaht pe care l-a confiscat de la un oligarh rus sanctionat, inainte de a se solutiona disputa cu privire la proprietar

externe

Guvernul SUA a declarat ca cheltuieste peste 7 milioane de dolari pe an pentru a intretine un super-iaht pe care l-a confiscat de la un oligarh rus sanctionat si a cerut unui judecator sa permita scoaterea la licitatie a navei inainte de a se solutiona disputa cu privire la proprietatea sa, potrivit Reuters.

Autoritatile din Fiji au confiscat Amadea, un iaht de 106 metri lungime, in valoare de 300 de milioane de dolari, in mai 2022, in temeiul unui mandat al SUA care pretindea ca era detinuta de Suleiman Kerimov, un multimiliardar sanctionat de Departamentul Trezoreriei SUA in 2014 si 2018, ca raspuns la actiunile Rusiei in Siria si Ucraina.

Eforturile de a scoate la licitatie iahtul sunt contestate de Eduard Khudainatov, care a condus compania rusa de petrol si gaze Rosneft din 2010 pana in 2013. Khudainatov revendica nava Amadea si spune ca aceasta nu poate fi retinuta deoarece el nu a fost sanctionat.

Procurorii federali din Manhattan i-au spus judecatorului de district american Dale Ho ca factura medie lunara de intretinere de 600.000 de dolari pentru Amadea a fost „excesiva”, ceea ce justifica o licitatie. Ei au mai spus ca discutiile privind plata intretinerii iahtului de catre Khudainatov au fost intrerupte.

In dosarele anterioare inaintate instantei, procurorii au spus ca Khudainatov actioneaza ca „proprietarul de paie” al Amadea pentru a masca rolul lui Kerimov si ca platile de intretinere sunt esentiale pentru pastrarea valorii unui iaht.

Khudainatov are timp pana pe 23 februarie sa raspunda la cererea procurorilor. Intr-o declaratie, avocatii sai au spus ca motiunea de vanzare a navei este „prematura” si l-au indemnat pe Ho sa o respinga pana cand „se determina daca sechestrul este neconstitutional”.

Sechestrarea a avut loc in timp ce Washingtonul a intensificat aplicarea sanctiunilor impotriva persoanelor apropiate presedintelui rus Vladimir

Putin pentru a face presiuni asupra Moscovei sa opreasca razboiul impotriva Ucrainei.

Daca guvernul SUA reuseste sa scoata la licitatie iahtul, probabil ca in cele din urma ar transfera veniturile din vanzare in Ucraina.

Procurorii au spus ca Kerimov a incalcat sanctiunile americane, achitand plati de intretinere de peste 1 milion de dolari pentru Amadea prin sistemul financiar al SUA, ceea ce inseamna ca nava acum andocata in San Diego, supusa confiscarii.

Kerimov si familia lui au o avere de 10,7 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. A facut avere din compania exploatatoare de aur Polyus, desi nu mai este actionar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: