Henry Kissinger: „De ce a esuat America in Afganistan. Tara nu poate fi transformata intr-o democratie moderna”

analize

Fostul secretar de stat Henry Kissinger a deplans esecul Americii in evolutia tragica a evenimentelor din Afganistan intr-un nou articol de opinie pentru The Economist, sustinand ca, la un moment dat, in cei 20 de ani de campanie, armata americana si-a pierdut concentrarea si a esuat sa isi atinga obiectivele strategice.

Kissinger, care a fost secretar de stat in timpul presedintilor Richard Nixon si Gerald Ford, s-a intrebat de ce Statele Unite par sa iasa din tara „fara prea multe avertismente sau consultari cu aliatii sau cu oamenii cei mai direct implicati in 20 de ani de sacrificii”.

El a identificat drept cauza fundamentala a colapsului faptul ca si-a fixat obiective imposibil de atins.

„Statele Unite s-au sfasiat singure in eforturile lor contra insurgentilor din cauza incapacitatii de a defini obiective realizabile si de a le lega intr-un mod sustenabil deĀ  procesul politic american”, a scris Kissinger.

„Obiectivele militare au fost fixate prea sus si de neatins, iar cele politice prea abstracte si evazive. Esecul de a le lega unele de altele a implicat America in conflicte fara puncte terminale definibile si ne-a facut ca, pe plan intern, sa dizolvam ne dizolvam scopul intr-o mlastina de controverse interne”, a mai scris Kissinger.

Kissinger a sustinut ca planul SUA a luat-o razna atunci cand America a decis ca trebuie sa ajute la transformarea Afganistanului intr-un stat modern cu institutii democratice.

„Construirea unei natiuni intr-o tara devastata de razboi a absorbit forte militare substantiale”, a declarat Kissinger. „Talibanii puteau fi stapaniti, dar nu eliminati. Iar introducerea unor forme de guvernare necunoscute a slabit angajamentul politic si a sporit coruptia deja raspandita.”

„Nu era posibil sa transformam tara intr-o democratie moderna, dar aplicarea cu creativitate a diplomatiei si fortei ar fi putut invinge terorismul”, a subliniat Kissinger.

Mai mult despre: ,

Comentarii: