Hollande anunta la Bucuresti formarea unei ARMATE comune a Europei. De ce NATO nu mai este de ajuns

news

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a anuntat la Bucuresti ca sustine proiectul organizarii unei armate comune europene, in contextul numeroaselor provocari existente pentru securitatea statelor membre UE. 

„Trebuie sa investim mai mult pentru apararea Europei, eforturile nu sunt suficiente. Franta are cel mai mare buget de aparare, dar toate tarile trebuie sa se implice mult mai mult. Apararea impotriva terorismului cere o organizare care sa fie diferita de cea trecuta. Suntem intr-un moment strategic, Europa trebuie sa intre intr-o etapa noua in organizarea si finantarea apararii ei”, a declarat Hollande intr-o conferinta de presa la Cotroceni.

Intrebat daca armata comuna a Europei nu va intra in concurenta cu NATO, presedintele Frantei a raspuns: „Tarile europene fac parte majoritatea din NATO. Trebuie sa ne asumam rolul fiecare. In cadrul acestei aliante si Europa trebuie sa se organizeze, nu se poate baza doar pe forte exterioare. Nu facem ceva in afara, in cadrul aliantei trebuie sa ne asiguram ca Europa este aparata. Daca intr-o zi vom fi amenintati, trebuie sa fim autonomi in decizia noastra. Am fost la summit-ul NATO, din discutii s-a degajat aceasta linie strategica”.

Opinia lui Hollande este impartasita si de Klaus Iohannis. „Nu se doreste asa ceva (concurenta cu NATO). Apararea europeana este o tema foarte importanta. Avem foarte multe programe si proiecte NATO. Ceea ce se doreste nu este o concurenta, ci o sinergie intre initiativele UE si NATO, in beneficiul si unora, si altora”, a punctat presedintele Romaniei.

Presedintele Frantei efectueaza o vizita de stat in Romania, in program figurand intalniri cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Dacian Ciolos, dar si o vizita la laserul de la Magurele, precum si inaugurarea fabricii de elicoptere Airbus de la Ghimbav.

Este prima vizita de stat efectuata de un presedinte al Frantei in Romania dupa 1997.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: