„Iadul pe pamant” este la Bahmut. Un jurnalist roman s-a intalnit cu luptatori din „cel mai fierbinte loc din lume”

externe

„Iadul pe pamant”, „orasul in care nu exista loc viu” sau „cel mai fierbinte loc din lume”. Asa este descris Bahmut, localitatea din estul Ucrainei in care se duc cele mai crancene lupte intre trupele ucrainene, care incearca sa isi apere tara, si trupele rusesti, interesate sa acapareze noi teritorii. Jurnalistul Agerpres Cristian Lupascu a fost acolo.

Descrierile apartin unor tineri soldati ucraineni care au trait, nu mai putin de trei luni, teroarea confruntarilor de la Bahmut.

Indiferent daca a fost zi sau noapte, inghet sau mocirla, frig sau cald, ploaie sau ninsoare, sarbatoare sau zi obisnuita, luni sau duminica, acestia s-au aflat continuu pe campul de lupta, in bataia artileriei rusesti.

Au vazut moartea prin ochii lor, insa, si mai grav, si-au vazut camarazii ucisi de inamic. Cu moralul scazut si cu puterile sleite, isi gasesc ultimele resurse pentru a tine piept invaziei de la Rasarit.

Astfel de clipe a trait si Oleh Sapig, un tanar locotenent in armata ucraineana. Are 36 de ani, insa ultimele trei luni au fost un cosmar care parea sa nu se mai termine.

„Misiunea noastra a fost de a apara pozitiile din Bahmut, sa urmarim inamicul si sa nu permitem dusmanului sa ocupe pozitii noi. Orasul, practic, nu mai exista, este distrus, inamicul ataca constant cartier dupa cartier, distruge toata infrastructura, populatie locala practic nu mai exista, cei care raman sunt nevoiti sa isi caute adapost in subsoluri si, in momentul in care rusii distrug cladirile in subsolul carora se afla ei, trebuie sa paraseasca orasul. Situatia e una foarte complicata. Cele mai triste momente sunt legate de moartea camarazilor mei. Cei raniti si cei morti. Asta e cel mai greu pentru mine. In al doilea rand e dificultatea evacuarii militarilor raniti, pentru ca e foarte dificila evacuarea unui ranit. (…) Este greu sa transmiti prin cuvinte ce inseamna Bahmut. Acolo nu exista loc viu. Orice pozitie este complet distrusa, din temelii. Nu mai exista nimic, tot pamantul arde, din cauza tirului de artilerie, din cauza trupelor de ocupanti”, a declarat, pentru Agerpres, Oleh, care a parasit prima linie a frontului in cursul zilei de vineri.

Tanarul locotenent, care provine din regiunea Hmelnitki, traieste cu speranta ca victoria va apartine Ucrainei.

Tot vineri a iesit de pe linia frontului si Laki, un subofiter de 30 de ani, pentru care Bahmut a fost o mare incercare a vietii. El spune ca, in perioada in care s-a aflat pe front, a fost martorul unor atrocitati comise de partea rusa.

„Bahmut este, in primul rand, o cetate. Am opus si opunem rezistenta pana la final. Au fost folosite foarte multe forte pentru a putea rezista. Este un exemplu pentru intreaga lume ce se poate intampla cu civilii, cu militarii. Bahmut este un exemplu al atrocitatilor comise de rusi, care sunt agresorii nostri. Am vazut cum se comporta cu soldatii nostri, dar si cu soldatii lor, cum se comporta cu populatia pasnica. Cel mai greu este sa urmaresti cum ii pierzi pe cei din jurul tau, sa vezi cum se distruge orasul, cum il sterg de pe fata pamantului, dispare complet. Nu intelegem pentru ce lupta acei oameni, pentru ce au venit la noi, ei nu lupta pentru teritoriu, nu stiu pentru ce lupta. Ceea ce fac, cum isi bat joc de propriii soldati, decedati. Am avut cazuri cand am constatat ca, pentru a ne provoca, spanzurau, noaptea, de copaci cadavrele soldatilor lor ucisi si noi vedeam asta prin dispozitivele de vedere pe timp de noapte. Isi creau, apoi, pozitii sub corpurile lor si de acolo trageau spre noi, ca sa ne angajam in lupta”, a marturisit Laki.

Un ofiter ucrainean a incercat sa faca portretul robot al militarului ucrainean care a luptat la Bahmut. Una dintre caracteristicile acestui soldat este ca ar reveni pe campul de lupta doar din dorinta de a invinge inamicul rus.

„In primul rand vreau sa spun ca militarii nostri care se intorc sunt extrem de obositi, sunt coplesiti de emotii, de cele vazute acolo, de moartea camarazilor. Resimt toate aceste lucruri, dar vor neaparat sa ajunga din nou acolo, pentru a indeplini misiunile pentru care sunt trimiti, sa ii alunge pe inamici de pe teritoriile noastre. Daca exista iad pe pamant, el este acolo”, a precizat locotenent colonelul Yahedka.

Orasul Bahmut, aflat la 55 de kilometri est de Kramatorsk, este considerat cel mai fierbinte punct de pe harta militara a Ucrainei, un simbol al rezistentei ucrainene in fata asalturilor Federatiei Ruse. Localitatea este considerata strategica, ramanerea acesteia sub control ucrainean blocand apropierea trupelor ruse de orasele Kramatorsk si Sloviansk, orase care aveau peste 200.000 si, respectiv, 120.000 de locuitori.

„Orice oras, orasel ori localitate este importanta pentru aparatorii ucraineni. Observam ca soldatii nostri resping atacurile, opresc inaintarea inamicului, iar granicerii fac eforturi deosebite. Bineinteles ca este greu. Ca militari, toti intelegem ca e razboi, insa a fost foarte greu in lumea contemporana sa intelegem ca avem ca vecini o tara agresoare care, prin metode barbare, va purta un razboi de exterminare a noastra”, a precizat ofiterul de presa al trupelor de graniceri din estul Ucrainei, locotenent colonelul Ihor Lazogub.

In momentul de fata, aproape 80% din Bahmut se afla sub controlul armatei ruse, iar trupele ucrainene fac eforturi pentru a pastra macar o parte din oras.

Populatia civila a fost evacuata complet, iar cea mai mare parte din blocurile si casele acestui oras au fost distruse in urma luptelor urbane.

In perimetrul localitatii Bahmut mor zilnic sute de oameni, atat din tabara rusa, cat si din cea ucraineana, iar alte sute de soldati sunt raniti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: