Iar au facut Romania de ras. Teodorovici n-a vrut ca UE sa adopte lista neagra a paradisurilor fiscale: „S-a trezit complet izolat!”

externe

Uniunea Europeana a adoptat marti o lista neagra a paradisurilor fiscale care include 15 state, printre care Bermuda, Insulele Virgine Britanice si Emiratele Arabe Unite, cu toate ca ministrul de Finante Eugen Teodorovici, care a prezidat reuniunea ministrilor ECOFIN, a dorit amanarea deciziei pentru luna mai.

Decizia a triplat numarul statelor din afara UE considerate paradisuri fiscale. Teodorovici a declarat reporterilor inainte de sedinta ca membrii Consiliului vor amana probabil decizia. Comentariile lui Teodorovici au provocat confuzie in randul ministrilor de Finante, au declarat mai multi oficiali pentru Politico.eu, potrivit News.ro.

Consiliul ajunsese luni seara la un acord de principiu, cu intentia de a prezenta marti lista modificata.

Acesta fapt l-a lasat pe Teodorovici ”complet izolat”, a declarat un oficial participat la reuniunea ECOFIN, la care s-a discutat lista neagra cu usile inchise.

Chiar si comisarul pentru Fiscalitate, Pierre Moscovici, ”a fost surprins de sprijin”, a spus un alt oficial.

Noua lista include Samoa Americana, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidar si Tobago, Insulele Virgine Britanice, Emiratele Arabe Unite si Vanuatu. Amintim ca Guvernul Dancila a facut anul trecut numeroase vizite de lucru in tarile arabe de pe lista.

Statele aflate pe lista neagra au restrictii la finantarea din partea UE si la investitiile Bancii Europene de Investitii. Guvernele UE pot opta sa adauge sanctiuni proprii impotriva statelor aflate pe lista neagra.

Consiliul a prezentat pentru prima oara initiativa privind lista neagra a paradisurilor fiscale in decembrie 2017, iar aceasta includea 17 tari.

Mai mult despre:

Comentarii: