politica

Iar sparge Firea ecranele TV. Premierul Orban: „Este lipsa de bun simt sa mai ceara bani. Nimeni nu vede cum se cheltuie banii in Bucuresti”

Premierul Ludovic Orban a pus-o din nou la punct pe Gabriela Firea, care a cerut alocarea a 667 milioane de lei. Orban spune ca cererea i „se pare lipsita de bun-simt, in conditiile in care peste 1.500 de localitati din tara se confruntau cu probleme financiare”.

„Bucurestiul este cel mai bogat oras din tara. A cere bani de la bugetul de stat mi se pare o lipsa de bun simt. Bugetul este alimentat cu taxe si impozite platite si in Moldova, unde oamenii au un nivel de viata mai scazut, si din Oltenia,  din Brasov…”, a spus Orban la Romania TV, duminica seara.

El a aratat apoi ca, in plus, nu poate aloca bani in conditiile in care acestia sunt cheltuiti fara transparenta.

„Nimeni nu vede cum se cheltuie banii in Bucuresti.  Banii trebuie gospodariti cum trebuie, nu aruncati pe apa sambetei”, a mai spus Orban.

„Mi-a solicitat (Gabriela Firea – n.r.) sa ii aloc din fondul de rezerva al Guvernului 667 de milioane. Nu pot sa aloc Bucurestiului 667 de milioane in conditiile in care erau peste 1.500 de localitati care riscau sa termine anul fara sa poata sa plateasca salariile, fara sa poata sa plateasca iluminatul public, fara sa poata sa plateasca indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati sau salariile asistentilor personali ai persoanelor cu dizabilitati. Acesti bani au trebuit alocati acolo, ca nu puteam sa fac o asemenea nedreptate incat sa aloc pentru cine stie ce categorii de cheltuieli pe care nu le intelege nimeni, pentru ca nu le vede nimeni in Bucuresti”, a subliniat Orban.

Alocarea a 1,5 % din PIB pentru bugetul Capitalei este un drept al bucurestenilor si nu o pretentie neintemeiata, a afirmat joi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Am anuntat ca readucem in atentia Guvernului situatia bugetului Capitalei si venim astazi cu propunerea concreta de a solicita alocarea a 1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei. Bucurestenii au dreptul si la investitii, si la dezvoltare, nu doar la cheltuieli de functionare, iar contributia lor la bugetul de stat este considerabila, anul trecut a reprezentat 25% din PIB-ul Romaniei. Este un drept al lor constitutional, este ceea ce li se cuvine in calitate de principala resursa a veniturilor statului, nu o pretentie neintemeiata. Asadar, daca vrem o capitala care sa se dezvolte, daca vrem sa deschidem si alte santiere pentru mari proiecte de infrastructura, sanatate si mediu, sa continuam digitalizarea serviciilor publice, sunt necesare alocari pe masura. Lipsa de alocari o vom traduce in intentia declarata de a stopa dezvoltarea Bucurestiului”, a declarat primarul Capitalei, potrivit unui comunicat al PMB.

Firea a argumentat ca aceasta cerere este generata de faptul ca „in anul 2019 Capitala a fost defavorizata la constructia bugetului de stat si nu se doreste ca situatia sa se repete si in anul 2020, in conditiile in care Capitala este principalul pol de dezvoltare urbana din tara”.

„Bucurestiul nu este doar al bucurestenilor, si alti romani folosesc infrastructura si serviciile de aici: fie ca vin la studii, la munca, pentru a-si rezolva problemele de sanatate sau de orice alt fel, vin in vizita, la cumparaturi sau pentru a se bucura de viata culturala si sportiva, de spectacole, concerte, festivaluri, meciuri, conferinte sau alte evenimente din domeniu”, a mentionat Gabriela Firea.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

22 de minute ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

O oră ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

19 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

19 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

19 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

9 ore ago