Iarna ruseasca se apropie: Polonia va aloca in 2024 un nivel record de 3,9% din PIB pentru aparare – cel mai mult dintre toate statele NATO

externe

NATO, Polonia, invazie ruseasca, cheltuieli militare, Donald Trump

NATO va anunta ca majoritatea membrilor sai sunt pe cale sa atinga tinta de cheltuieli pentru aparare a aliantei, in timp ce se pregateste pentru o noua agresiune rusa si pentru potentiala alegere a lui Donald Trump. Potrivit unor oficiali, organizatia va anunta astazi ca 18 dintre cei 31 de membri ai sai vor indeplini obiectivul de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru aparare in acest an, acest numar urmand sa creasca pe masura ce bugetele sunt ajustate.

„NATO se asteapta ca aproximativ doua treimi dintre aliati sa atinga 2 la suta in 2024”, a declarat un oficial al aliantei pentru Financial Times.  Cheltuielile NATO au crescut semnificativ dupa invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina, dar mandatul lui Trump in perioada 2017-2021 a adus, de asemenea, o crestere semnificativa, in timp ce presedintele american i-a hartuit pe aliatii sai europeni pentru ca nu cheltuiesc suficient.  In 2016, doar cinci tari au indeplinit obiectivul. Potrivit publicatiei, NATO intentioneaza sa anunte pe 14 februarie ca 18 dintre cele 31 de state membre vor indeplini cerinta de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare in acest an. In 2023, doar 11 din cele 31 de tari NATO au atins acest obiectiv.

In acest an, Polonia va cheltui 3,9% din PIB pentru aparare, devansand chiar SUA, cu 3,5%. Alte tari, cum ar fi Spania, se afla la coada clasamentului, cheltuind putin peste 1%.  Trump – candidatul republican prezumtiv la alegerile prezidentiale americane din noiembrie – a amenintat anterior ca se va retrage din alianta militara care garanteaza apararea si securitatea Europei, declarandu-se sceptic fata de NATO si izolationist.  Retorica sa a continuat in actuala cursa pentru Casa Alba.

Liderii europeni au fost socati saptamana trecuta cand Trump a declarat la un miting de campanie ca ar incuraja Rusia sa faca „ce naiba vrea” cu membrii NATO care nu reusesc sa indeplineasca obiectivul.  In timp ce Trump are o performanta puternica in sondajele de opinie impotriva presedintelui in exercitiu Joe Biden, el provoaca din nou neliniste la sediul NATO din Bruxelles.  Diplomatii si oficialii europeni spun ca continuarea traiectoriei de crestere a cheltuielilor este prima dintre cele trei planuri ale strategiei de retinere a lui Trump.

Stefano Stefanini, fost ambasador al Italiei la NATO, a declarat ca realegerea lui Trump ar fi un moment definitoriu pentru ordinea de securitate postbelica a Europei. „Problema pe care o ridica Trump… este refuzul Americii, al Americii lui Trump, de a se angaja in apararea Europei in caz de agresiune”, a spus el. Riscul pentru NATO ar fi ca aceasta sa se fractureze daca capitalele ar cauta individual sa caute sa obtina favoruri de la Trump, a adaugat el.

Posibila nevoie de a-l linisti pe Trump este luata in considerare in discutiile privind persoana care ii va succeda lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, atunci cand acesta se va retrage la sfarsitul acestui an. Premierul olandez Mark Rutte, care a avut o relatie productiva cu Trump in timpul mandatului sau si care a laudat recent pozitia sa fata de obiectivele de cheltuieli ale NATO, este considerat ca fiind cel mai probabil sa obtina postul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: