„Iata de ce nu e bine sa ai penali in demnitati publice”. Efectele dezastruoase ale actiunilor externe ale cuplului Dragnea-Dancila

analize

Numerosi jurnalisti si analisti scot in evidenta consecintele actiunilor externe ale premierului Viorica Dancila, teleghidata fiind de Liviu Dragnea. Sunt remarcate racirea accentuata a relatiilor cu lumea araba si ratarea unui obioectiv major al politicii externe a Romaniei, obtinerea unui loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU.

Sociologul Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, atrage atentia asupra faptului ca, in plan extern, „stam mai rau ca inainte”.

„In cazul in care cautati o coerenta a miscarilor PSD in politica externa, va avertizez ca nu veti gasi niciuna. Pe de o parte, Dragnea si Dancila vor sa capete independenta fata de Uniunea Europeana, ca sa-si faca de cap cu statul de drept. Din aceasta cauza refuza fondurile europene, care ar putea fi blocate ca o consecinta a asaltului impotriva justitiei. Asa a fost reincalzita ciorba parteneriatelor public- privat. Unde gasesti finantatori? In tarile arabe, ne zicea Viorica tantosa in toamna, cand bantuia prin bazarurile Orientului.

Pe de alta parte, Dragnea crede ca poate obtine protectie de la israelieni si americani daca sustine mutarea Ambasadei Romaniei la Ierusalim. Asta se bate cap in cap cu milogeala pentru banii seicilor.

Si uite asa, ne intoarcem de unde am plecat, doar ca stam mai rau ca inainte. Relatii tensionate cu institutiile europene, reci cu lumea araba. Cat despre Israel si SUA, mult dispret pentru un guvern condus de niste oportunisti incoerenti din zona interlopa.

Iata de ce nu e bine sa ai penali in demnitati publice. Pentru ca interesele lor sunt pe termen scurt si vizeaza propriul statut juridic, cu costuri mari pentru tara”, a scris Lazaroiu pe Facebook.

Jurnalista Ramona Avramescu (TVR) scoate in evidenta cel mai grav efect al declaratiilor prostesti ale Vioricai Dancila privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim. Anularea vizitei in Romania a Regelui Iordaniei e

„Noul scandal privind mutarea ambasadei la Ierusalim tocmai s-ar putea sa fi costat Romania unul dintre cele mai importante obiective de politica externa din acest an: obtinerea unui loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, pentru care se face lobby diplomatic intens de ani de zile. Votul se va da in luna iunie a acestui an, iar statele arabe se numara printre aliatii nostri traditionali si importanti. Sau, mai bine zis, se numarau.

Inca de la Adunarea Generala a ONU de anul trecut existau semne de intrebare in legatura cu pozitia Romaniei, dupa declaratiile lui Liviu Dragnea si ale Vioricai Dancila privind mutarea ambasadei. MAE si presedintele Klaus Iohannis au facut atunci la New York un efort considerabil de lamurire si recastigare a aliatilor nostri arabi. Iohannis a avut chiar o intalnire bilaterala cu regele Abdullah al Iordaniei, caruia i-a cerut sustinerea pentru candidatura si l-a si invitat in Romania.

Regele a acceptat si azi la 15.30 ar fi trebuit sa fie primit cu onoruri la Palatul Cotroceni. Numai ca intre timp a fost doamna Dancila intr-o vizita privata in SUA, unde a cuvantat insa ‘ca si prim ministru’ si a angajat din nou mutarea ambasadei la Ierusalim. Consecinta directa e ca regele Abdullah si-a anulat vizita in Romania. Consecintele asupra sanselor Romaniei de a mai obtine un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU se vor vedea la votul din iunie, desi cred ca sunt cam clare de pe acum, avand in vedere reactia Iordaniei.

Vorba lui Petre Daea, colegul de cabinet al doamnei Dancila: Bravo!”, a scris Ramona Avramescu pe Facebook.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: