Imagini atribuite SRI, 4 ore de filmari cu vizita Regelui Mihai la Bucuresti. 28 de ani de cand un milion de romani l-au asteptat pe Rege in Capitala

news

In data de 26 aprilie 1992, peste un milion de romani se aflau pe strazile Bucurestiului pentru a-l intampina pe Regele Mihai I al Romaniei. Astazi se implinesc 28 de ani de la acest eveniment istoric. Niciodata de atunci nu au mai fost atat de multi oameni in strada la Bucuresti. Pe YouTube a fost postata o filmare de peste patru ore cu vizita Regelui, care este atribuita SRI.

Primavara anului 1992 a fost marcata de negocieri intense intre reprezentantii autoritatilor din Bucuresti si staff-ul Regelui Mihai I. Regele dorea sa revina in tara dupa o perioada de aproape cinci decenii de exil si dupa ce, in 1990, fusese alungat din nou din Romania de catre reprezentantii puterii instalate in decembrie 1989, aminteste Radio France International.

Negocierile referitoare la vizita Regelui Mihai I au fost decise de interventia unor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, precum arhiepiscopul Pimen al Sucevei. Biserica Ortodoxa Romana incepuse canonizarea voievodului Stefan cel Mare, iar arhiepiscopul Sucevei a spus ca procesul de canonizare nu putea fi finalizat fara prezenta Regelui, care era Unsul lui Dumnezeu, potrivit teologiei ortodoxe.

Drept urmare, in sambata Pastelui, Regele Mihai I, Regina Ana si alti membri ai Familiei Regale au ajuns la manastirea Putna, unde au participat la Utrenia Invierii. Autoritatile de la Bucuresti au incercat sa ii descurajeze pe cei care doreau sa participe la slujba oficiata in prezenta Majestatilor Lor. Insa atunci cand Politia a restrictionat accesul rutier, mii de oameni au luat-o pur si simplu peste camp pentru a merge la manastirea Putna.

O zi mai tarziu, Regele Mihai I si Regina Ana au pornit spre Bucuresti. Pe traseu, ei au fost primiti cu paine si sare. Insa nimeni nu putea sa isi imagineze entuziasmul cu care Regele Romaniei a fost primit in Bucuresti. Presa vremii, inclusiv CNN, relata ca un milion de oameni s-au strans intr-un lant viu pe strazile Capitalei. Oamenii scandau ”Nu mai vrem 10 Mai/Fara Regele Mihai !”, ”Traiasca Regele!”, cantau ”Cristos a Inviat” sau, pur si simplu, plangeau. Masina in care se aflau Regele si Regina inainta cu greu prin multime. La Arcul de Triumf, pur si simplu, multimea a condus masina regala pe sub acest simbol al victoriei.

Jurnalistii si istoricii au notat ca trecerea Regelui pe sub Arcul de Triumf era o razbunare simbolica impotriva istoriei, care privase Armata Regala Romana, victorioasa pe Frontul de Vest, de o defilare care i s-ar fi cuvenit la finalul Celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Mai departe, Regele Mihai I a mers pentru liturghia Invierii la Biserica Sfantul Gheorghe. Multimea de romani stransa pe strazile Bucurestiului devenea tot mai compacta, iar oamenii il ovationau pe Regele intors din exil. Regele Mihai I s-a intors apoi la hotel, unde i-a primit pe reprezentantii cultelor crestine, pe cei ai mediului cultural, precum si pe liderii Opozitiei democratice.

La 18.45, dupa ore de asteptare, Regele Mihai I s-a adresat multimii. Regele Romaniei a folosit cuvinte simple: le-a spus romanilor ca ii iubeste si le-a urat sarbatori fericite. A starnit insa un entuziasm care i-a speriat pe politicienii neocomunisti din Bucuresti. De aceea, ei i-au interzis Regelui sa se mai intoarca in tara in urmatorii ani. Regele Mihai I a putut sa se intoarca din nou acasa abia dupa alegerile din 1996, care au adus la putere Conventia Democratica din Romania.

Pe YouTube a fost postata, in urma cu cinci luni, o inregistrare atribuita SRI cu vizita din Bucuresti a Regelui. Inregistrarea a fost efectuata, la inceput, dintr-o masina aflata in coloana oficiala.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: