Imagini din buncarele teroristilor ISIS: dormitoare cu ventilatoare si exemplare de Coran printre lazi cu munitie

news

Sub orasul irakian Sinjar, islamistii au construit o adevarata retea de tuneluri alimentate cu energie electrica si in care sunt depozitate lazi cu munitie de fabricatie americana, medicamente si exemplare de Coran, relateaza Associated Press, care publica inregistrari video din aceste buncare ale ISIS.

Tunelurile au fost descoperite de catre forte kurde, care au cucerit luna aceasta orasul, situat in nord-vestul Irakului, dupa ce s-a aflat timp de peste un an sub controlul Statului Islamic.

„Am gasit intre 30 si 40 de tuneluri la Sinjar”, declara Shamo Eado, un comandant peshmerga – numele luptatorilor kurzi – din Sinjar. „Este un fel de retea inauntrul orasului”, adauga el, potrivit Mediafax.

buncar1

„Daesh (acronimul arab al SI) a sapat aceste transee cu scopul de a se ascunde de atacuri aeriene si de a se misca in libertate pe sub pamant, dar si cu scopul de a depozita armament si explozivi”, spune Eado. „Acesta era arsenalul lor militar”, precizeaza el.

Inregistrarile video, filmate de catre un free-lancer care a facut un tur al orasului insotit de luptatori kurzi, prezinta doua tuneluri de cateva sute de metri lungime, fiecare dintre ele pornind din si terminandu-se in case, prin gauri in pereti sau podele.

buncar3 coran

Tunelurile inguste sunt inalte cat sa stea un om in picioare. Randuri de saci de nisip sunt asezate pe diverse portiuni de perete, inauntru sunt instalate ventilatoare alimentate electric si becuri de iluminat, iar tavanul este consolidat cu bare metalice.

Exemplare prafuite de Coran sunt asezate teanc pe paturi si perne. Medicamente – analgezice si antibiotice – zac impastiate pe jos.

buncar4

In alta portiune de tunel, inregistrarile surprind un depozit de munitie, inclusiv cartuse de fabricatie americana, si instrumente de confectionat bombe.

Statul Islamic a sapat tuneluri – care sa asigure protectie luptatorilor si prin care acestia sa circule – pe intreg teritoriul asupra caruia detine controlul, atat in Irak, cat si in Siria, inainte ca o coalitie condusa de catre Statele Unite sa lanseze o campanie aeriana impotriva gruparii, in urma cu peste un an.

buncar5 oase

„Acest lucru a facut parte din strategia ISIS (unul dintre acronimele SI) de la bun inceput”, declara Lina Khatib, o cercetatoare la Arab Reform Initiative, un centru de reflectie cu sediul la Paris. Gruparea „ISIS a fost bine pregatita pentru acest tip de interventie”, apreciaza ea, potrivit Mediafax.

Doua gropi comune au fost descoperite in zona de catre oficiali peshmerga si locuitori, dupa respingerea ISIS din Sinjar.

buncar6

Eado, comandantul peshmerga, afirma ca se asteapta ca, in timp ce fortele kurde demineaza Sinjarul, sa descopere si alte tuneluri, dar si noi dovezi ale unor atrocitati. „E doar o chestiune de timp”, apreciaza el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: