Categories: news

Imagini in premiera, dupa 32 de ani, de la istorica victorie a Romaniei in fata Danemarcei: 3-1. In tribune pot fi vazuti Vadim si Valentin Ceausescu – Video

Jurnalistul Paul Cozighian, corespondent in Romania al publicatiei Le Figaro, a dat publicitatii imagini inedite, nedezvaluite pana acum, ale istoricului meci dintre Romania si Danemarca din anul 1989.

Romania a invins atunci Danemarca la un scor zdrobitor, 3-1, si s-a calificat la Cupa Mondiala. Tribunele au fost arhipline, printre spectatori aflandu-se si Corneliu Vadim Tudor si Valentin Ceausescu.

Povestea acelui meci istoric a fost redata de Jurnalul in urma cu 12 ani.

Miercuri, 15 noiembrie 1989, Stadionul „Steaua”, ora 14:00. 30.000 de romani fierb in tribune in asteptarea marelui meci cu Danemarca, iar alte milioane stau ca pe ace in fata televizoarelor. Nationala Romaniei are nevoie de victorie pentru a merge din nou, dupa o pauza de 20 de ani, la un Campionat Mondial.

Emeric Ienei anunta titularii: Lung – Dan Petrescu, Ioan Andone, Stefan Iovan, Iosif Rotariu – Ioan Ovidiu Sabau, Gheorghe Popescu, Danut Lupu, Gheorghe Hagi – Marius Lacatus, Gavril Pele Balint.

Danemarca porneste in tromba, iar Flemming Povlsen deschide scorul. Este minutul 6, este 1-0 pentru nordici, iar „tricolorii” par sa fi pierdut inca o ca­lificare la potou. Numai ca Balint suna desteptarea. Reia in plasa, din apropiere, o minge deviata cu capul de Lacatus, iar din minutul 25 Romania revine in cartile calificarii.

O ora si un pic, atat timp mai au la dispozitie elevii lui Ienei sa inscrie si golul al doilea. Lui Sabau nu-i place sa se joace insa cu rabdarea milioanelor de suporteri ai echipei nationale, iar in minutul 37 il invinge si el pe Schmeichel. E 2-1 pentru Romania, scor la care suntem calificati la Campionatul Mondial! Danezii sunt daramati, iar in minutul 60 Balint face 3-1. Nimic nu se mai poate intampla, chiar daca un minut mai tarziu Hagi isi lasa echipa in inferioritate. Romania controleaza jocul, iar in tribune se aprind tortele fericirii. Echipa nationala de fotbal a Romaniei este intre cele mai bune 24 de echipe ale lumii.

„Multi au pus echipa nationala la zid dupa ce am pierdut la Copenhaga cu 3-0. Au existat multe sedinte, cu asa-zisi cunoscatori ai fotbalului, care au comentat acel rezultat in fel si chip. Evident ca Nicolae Ceausescu a tunat si a fulgerat, s-a pus chiar si problema excluderii din lot a mai multor jucatori. Insa eu am cerut liniste, iar fiul presedintelui, Valentin Ceausescu, a fost alaturi de noi, ne-a ajutat sa ne pregatim asa cum ne doream. I-am spus ca putem obtine calificarea la Bucuresti, ceea ce s-a si intamplat in cele din urma.

In saptamana de dupa victoria cu Danemarca, sa te tii laude din toate partile, eram cocolositi de toata lumea. Partidul era bucuros si bineinteles ca am fost invitati de Ceausescu la un fel de dineu oficial. Jucatorii au fost extraordinari, dar atunci exista o foarte mare unitate la echipa nationala. Fotbalistii de la Steaua si Dinamo, care erau mari rivali in campionat, erau foarte buni prieteni unii cu altii, cand veneau la echipa nationala formau o adevarata familie. Tin minte ca a fost o bucurie generala, dar nici n-avea cum sa fie altfel, cat timp ne calificasem din nou la un Campionat Mondial dupa o pauza de 20 de ani”, si-a amintit antrenorul Emeric Ienei.

Calificarea la Campionatul Mondial din Italia a fost sarbatorita de jucatori si de staff-ul tehnic al nationalei, din care mai facea parte si Cornel Dragusin, pana in zorii zilei urmatoare.

„De acele momente imi voi aminti cu deosebita placere toate viata, fiindca nu sunt multi cei care se pot lauda ca au marcat doua goluri intr-un meci de calificare decisiv. Personal, am avut si sansa, am pro­fitat la maximum de faptul ca titularul de drept pe postul de atacant, Camataru, nu a putut juca in acel meci, fiind accidentat, iar Raducioiu, si el o solutie la acea vreme, nu era in cea mai buna forma. Pentru mine chiar a fost ceva inedit sa joc atacant, pentru ca la Steaua evoluam mijlocas sau extrema. A fost un meci perfect pentru noi si chiar si dupa ce am primit acel gol rapid am crezut la fel de mult ca vom castiga si ne vom califica. Aveam insa o echipa foarte buna atunci, drept dovada ca dupa Revolutie ne-am transferat cu totii numai la echipe din campionate puternice ale Europei”, a rememorat Gabi Balint.

Cat a durat aceasta stare de euforie generala ne-a spus tot Balint. „Am petrecut o noapte intreaga, mai intai in clubul care functiona la stadionul Steaua, dupa care la restaurantul Melody, acolo unde sarbatoream de altfel fiecare succes. Tin minte ca am golit cateva pahare bune de sampanie si ma ametisem putin, iar a doua zi dimineata, cand a trebuit sa ma duc la o inregistrare la TVR, nu prea eram in apele mele, ma simteam foarte obosit. Am fost la o emisiune, se numea «De straja patriei», care urma sa fie difuzata duminica dimineata, si cum pe atunci nu existau promptere, mi-a fost destul de greu sa citesc de pe cartoanele acelea”.

Tot Balint a dezvaluit si cum au fost recompensati jucatorii pentru performanta reusita. „Nu mai retin cati bani am primit, oricum nu contau banii pentru mine atunci, dar mi-amintesc ca, fiecare dintre noi, s-a ales cu cate un video, aparate care erau la mare cautare atunci. Nimeni nu era insa foarte interesat de castig, pentru noi conta mai mult ceea ce reusisem sa facem, banii erau pe planul doi”.

Romania – Danemarca 3-1
Stadion: Steaua
Spectatori: 30.000
Arbitru: Tulio Lanese (Italia)

Romania: Lung – D. Petrescu, Andone, Iovan, Rotariu – Sabau, G. Popescu, Lupu, Hagi – Lacatus (’76 Mateut), Balint (’86 Ungureanu). Antrenor: Emeric Ienei

Danemarca: Schmeichel – Sivebaek (’73 Elstrup), L. Olsen, I. Nielsen, K. Nielsen – M. Laudrup, Bartram, Jensen, Lerby – Povlsen, B. Laudrup. Antrenor: Sepp Piontek

Clasament final, grupa 1
1. ROMANIA 6 4 1 1 10-5 9p
2. Danemarca 6 3 2 1 15-6 8p
3. Grecia 6 1 2 3 3-15 4p
4. Bulgaria 6 1 1 4 6-8 3p

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

13 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

13 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

13 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

4 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

13 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

13 ore ago