Imagini teribile din subteranele Azovstalului. „Ma voi lupta pana la capat” nu este doar o vorba in vant. Desi sunt grav raniti lupta in continuare

externe

Publicatia Pravda din Ucraina a dat publicitatii imagini cu adevarat cutremuratoare din subteranele Azovstalului cu luptatori grav raniti, unii cu membre amputate, care insa continua sa reziste asalturilor fortelor Rusiei.

Imaginile au fost postate pe contul de Twitter al publicatiei si nu necesita alte comentarii:

Citeste si: „Ma voi lupta pana la capat”. Mesaj pentru sotie din subteranele Azovstalului, luptatorii rezista dupa ce au fost evacuati toti civilii

Petro Andriuscenko, consilier al primarului din Mariupol, a transmis pe 9 Mai imagini cu steagul ucrainean fluturand deasupra otelariei Azovstal, care a fost aparata de soldatii ucraineni in ultimele 70 de zile si continua sa fie aparata de acestia.

„Mariupol. Azovstal. Astazi, 9 mai 2022. A 75-a zi de rezistenta. De neinvins si necuprinsa. Ei [trupele rusesti] vor sa cucereasca Mariupol, dar vor primi c…t. Ne plecam pana la pamant in fata tuturor Aparatorilor Mariupolului. Eroismul vostru este de neegalat. Va datoram o datorie pe care nu o vom putea plati niciodata”, a scris Andriuscenko.

Aparatorii ucraineni care au ramas la Azovstal nu au niciun echipament de aparare aeriana si nici artilerie sau tancuri. Avioanele rusesti acopera teritoriul Azovstalului cu foc si arunca bombe puternice asupra acestuia.

Aparatorii din Mariupol isi descriu apararea ca fiind „fapte imposibile facute in circumstante imposibile” si spun ca lupta impotriva tancurilor cu mainile goale, a scris Pracda Ucraina.

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni ca, fara niciun dubiu, Rusia isi va atinge obiectivele in campania sa militara in Ucraina, asigurand ca toate planurile in acest scop sunt puse in aplicare, relateaza EFE.

La intalnirea cu tatal lui Vladimir Joga, un militar rus care si-a pierdut viata la 5 martie in Volnovaha, regiunea Donetk, presedintele rus a spus ca „baietii se lupta cu curaj, eroic si profesionist”.

„Toate planurile sunt puse in aplicare. Obiectivele vor fi atinse, nu exista nicio indoiala”, a asigurat Putin dupa traditionala parada militara din Piata Rosie cu ocazia implinirii a 77 de ani de la victoria sovietica asupra Germaniei naziste.

Presedintele rus a facut aceste declaratii in conditiile in care armata sa nu a reusit sa preia controlul asupra Donbasului dupa mai bine de doua luni de ofensiva militara in Ucraina.

„Daca ar fi existat macar o singura posibilitate de a rezolva aceasta problema (a Donbasului) prin alte mijloace pasnice, noi desigur am fi profitat, dar nu ne-au lasat aceasta optiune, pur si simplu nu am avut de ales”, a spus Putin, justificandu-si campania militara pe care a declansat-o in Ucraina.

Cu cateva momente mai devreme in discursul sau de Ziua Victoriei, Putin a acuzat Occidentul si NATO ca ar fi pregatit o „invazie in teritoriile istorice ale Rusiei, inclusiv in Crimeea”, astfel incat nu a avut de ales decat sa declanseze un atac „preventiv” in Ucraina.

Putin i-a oferit tatalui militarului decedat – comandantul batalionului „Sparta” – steaua Eroului Rusiei.

Tatal, la randul sau militar de cariera, a asigurat ca autoproclamata Republica Donetk, a carei independenta a fost recunoscuta de Kremlin cu cateva zile inaintea lansarii invaziei in Ucraina, „va face tot posibilul pentru a duce problema pana la capat si a castiga”.

„Sa dea Domnul sa nu mai pierdem persoane dragi noua, prieteni, ca pretul acestei victorii sa fie mult mai mic, dar victoria va fi totusi a noastra”, a declarat tatal militarului defunct.

Rusia nu si-a mai reactualizat bilantul pierderilor sale in Ucraina din 25 martie, cand a raportat moartea a 1.351 de militari in asa-zisa „operatiune speciala”.

Ulterior, la 22 aprilie, a recunoscut un mort si 27 de marinari dati disparuti in scufundarea crucisatorului de rachete „Moskva”, nava amiral a Flotei Ruse din Marea Neagra, in timp ce partea ucraineana afirma ca la bordul acesteia se aflau peste 500 de marinari.

Mai mult despre:

Comentarii: