Economistul Nouriel Roubini: „Imigratia este un avantaj net pentru economia americana. Cele mai multe startup-uri de miliarde de dolari din America au fost fondate de imigranti”

externe

noriel roubini, profesor

Imigratia va fi benefica pentru SUA pe termen lung pentru ca va suplini deficitul fortei de munca datorat imbatranirii populatiei si va suplimenta beneficiile pensionarilor, potrivit profesorului emerit de economie si afaceri internationale de la Universitatea din New York, Nouriel Roubini, relateaza CNBC.

Acesta a vorbit despre motivele pentru care o politica de imigratie selectiva, dar deschisa, a ajutat cresterea economica a SUA. Cele mai multe startup-uri de miliarde de dolari din America au fost fondate de imigranti, iar companii precum Google, Tesla si Apple au directori executivi proveniti din familii de imigranti.

„Multi oameni sunt impotriva imigratiei pentru ca se tem ca va duce la pierderi de locuri de munca sau de venituri. Dar dovezile nu sunt in concordanta cu acest lucru. Avem un deficit de forta de munca din cauza imbatranirii populatiei. Acest lucru reduce cresterea potentiala, reduce productivitatea, creeaza un deficit fiscal mai mare si o datorie implicita pentru guvern. Asadar, avem nevoie de mai multi lucratori tineri pentru a putea plati pentru beneficiile celor care se pensioneaza”, a spus el.

Roubini a explicat ca siguranta locului de munca este ingrijoratoare pentru multi angajati, pe masura ce inteligenta artificiala este integrata in economie.

„Unii oameni vorbesc despre AGI sau inteligenta artificiala generativa sau alte tipuri de concepte similare. Toate acestea au legatura cu ideea ca, in cele din urma, masinile pot deveni mai bune decat orice om, nu doar pentru sarcini specifice. … Va face AI ca masinile si robotii sa fie mult mai inteligenti decat noi? Sau ar putea exista o fuziune intre IA si creierul uman, astfel incat sa devenim noi insine super-inteligenti?”, a declarat autorul cartii „MegaThreats: Zece tendinte periculoase care ne pun in pericol viitorul si cum sa le supravietuim”.

O alta „mega-amenintare” despre care Roubini a discutat este incalzirea globala si modul in care companiile care pretind ca vor sa ajunga la net zero emisii sunt in urma cu aplicarea concreta a acestor planuri.

„Firmele si corporatiile trebuie sa se implice. Si, bineinteles, guvernul si tarile trebuie sa se implice. Din nefericire, multe dintre angajamentele pentru net zero emisii facute de multe intreprinderi sau chiar institutii financiare sunt mai degraba PR corporativ decat planuri reale. Toata lumea spune ca vom ajunge la zero net, dar este vorba de o multime de dorinte ecologice, mai degraba decat planuri specifice reale. Acesta este motivul pentru care avem inca o cantitate semnificativa de schimbari climatice globale, care provoaca dezastre naturale precum uragane, inundatii, seceta, incendii de vegetatie, si toate acestea afecteaza economia mondiala. Iar acesta va fi cel mai fierbinte an din istorie, iar anul viitor va fi si mai rau”, a declarat economistul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: