externe

Un important profesor universitar chinez face o predictie surprinzatoare despre razboiul Rusiei din Ucraina: „Este sortit esecului”. Cele patru argumente

Un specialist chinez in Rusia a facut o prognoza sumbra pentru razboiul lui Vladimir Putin in Ucraina: este sortit esecului, relateaza Newsweek.

Profesorul Feng Yujun, de la Universitatea Peking, este rezervat si in ceea ce priveste viitorul relatiilor dintre Beijing si Moscova, scriind intr-un editorial recent din The Economist ca cele doua natiuni au viziuni divergente asupra viitorului afacerilor globale.

Evaluarea lui Feng este mult diferita de mesajele guvernului chinez. In ciuda faptului ca pretinde ca este neutru, Beijingul a sustinut tacit razboiul Moscovei inca de la inceput, de la opozitia fata de sanctiunile Occidentului pana la interzicerea criticilor la adresa Rusiei pe retelele de socializare chineze.

Feng a prezentat patru factori majori care, in opinia sa, „vor face ca eventuala infrangere a Rusiei sa fie inevitabila”.

Primul pe lista este „nivelul de rezistenta si de unitate nationala demonstrat de ucraineni, care a fost extraordinar pana acum”.

Al doilea factor este sprijinul international pentru Kiev, despre care academicianul a spus ca „ramane larg”, desi a recunoscut ca administratia presedintelui Volodimir Zelenski il considera deficitar.

Al treilea factor in joc este „natura razboiului modern”, potrivit lui Feng, care a descris-o ca fiind o combinatie de „putere industriala si sisteme de comanda, control, comunicatii si informatii”. Masinaria de razboi a Rusiei este dezavantajata aici, a spus Feng, deoarece tara nu si-a revenit niciodata complet dupa „dezindustrializarea dramatica” care a urmat prabusirii Uniunii Sovietice.

Al patrulea deficit critic al Rusiei este lipsa de informatii in randul factorilor de decizie de la Kremlin la cel mai inalt nivel, a spus Feng. Prinsi intr-un „cocon informational”, Putin si consilierii sai de securitate nationala nu au acces rapid la informatii exacte, ceea ce le limiteaza capacitatea de a repara greselile.

Feng a pus in contrast aceasta situatie cu guvernul „mai flexibil si mai eficient” al Ucrainei.

Feng a continuat sa descrie modul in care consecintele neintentionate ale razboiului au slabit pozitia Moscovei in Europa.

Rusia a revitalizat, fara sa vrea, NATO, care si-a consolidat prezenta in Europa de Est, numarul membrilor sai fiind marit prin adaugarea Suediei si Finlandei. In plus, majoritatea celor 32 de state membre ale NATO si-au marit bugetele de aparare de la inceputul razboiului.

Feng a mai spus ca „observatorii” au vazut cum abordarea Beijingului fata de Moscova a trecut de la un „parteneriat fara limite”, declarat de Putin si presedintele chinez Xi Jinping chiar inainte de invazie, la pozitia standard a Chinei de nealiniere.

„Relatiile Chinei cu Rusia nu sunt fixe, iar acestea au fost afectate de evenimentele din ultimii doi ani”, a scris el.

Cu o zi inainte de publicarea articolului de opinie al lui Feng, ministrul rus de externe Serghei Lavrov si omologul sau chinez, Wang Yi, s-au reunit la Beijing pentru discutii.

Diplomatii au declarat ca tarile lor se opun aliantelor de securitate „bazate pe blocuri” cum este cel al SUA si aliatilor sai si ca au discutat despre o „noua arhitectura de securitate in Eurasia” care sa serveasca drept contrapondere la influenta NATO.

China a ajutat la mentinerea pe linia de plutire a economiei izolate a Rusiei prin cresterea masiva a comertului si a investitiilor. Desi Beijingul neaga ca ar contribui in mod direct la capacitatile de lupta ale Moscovei, Associated Press a citat saptamana trecuta oficiali ai administratiei Biden care au declarat ca marea majoritate a importurilor de masini-unelte si microelectronice ale Rusiei – folosite pentru a construi tancuri, avioane si rachete – au provenit din China anul trecut.

Cu toate acestea, informatii recente arata ca bancile si intreprinderile chinezesti pasesc cu grija pentru a evita sanctiunile secundare introduse recent de Washington. Acestea au inclus blocarea tranzactiilor cu comerciantii rusi din industrii sensibile.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

„Specialistii” lui Piedone: Sefa auditului intern din Primaria Sector 5 si-a luat bacalaureatul la 33 de ani. Piedone, la 32 de ani

Sefa Serviciului Audit Intern din cadrul Primariei Sector 5, Adriana Narcisa Dicu, a obtinut diploma…

36 de minute ago

Propagandistul american Tucker Carlson il ridica in slavi pe ideologul lui Putin, Aleksandr Dughin, intr-un interviu publicat online – VIDEO

Jurnalistul american Tucker Carlson a publicat un interviu cu filosoful rus Aleksandr Dugin, a carui…

8 minute ago

Institutul pentru Studiul Razboiului: armata rusa pregateste o ofensiva masiva pentru luna mai, dar nu a ales inca frontul pe care va ataca

Trupele rusesti au mai multe optiuni tactice pentru viitoarele ofensive in apropiere de Avdiivka, dar…

38 de minute ago

INSCOP il contrazice pe Pieleanu, Firea este pe locul 3. Surpriza mare, Opozitia conduce in Bucuresti si in privinta votului politic

Actualul primar al Capitalei Nicusor Dan se afla pe primul loc in intentiile de vot…

2 ore ago