In fata unei sali dominate de primari din PSD, Klaus Iohannis a avut un mesaj transant: „Trebuie facute serioase eforturi in aceasta directie”

news

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca o reforma administrativ-teritoriala nu mai poate fi amanata, aratand ca aceasta este singura solutie pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare intre regiuni si pentru armonizarea economica si sociala intre acestea.

„Acum, dupa zece ani de apartenenta la Uniunea Europeana, cred ca suntem cu totii constienti ca nu mai poate fi amanata o reforma administrativ-teritoriala. Fara indoiala, aceasta este singura solutie pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare intre regiuni si singura prin care se poate asigura armonizarea economica si sociala intre acestea. In acelasi timp, devenita aproape o preocupare cotidiana pentru toata lumea, infrastructura de transport ramane de multe ori restanta, care performeaza doar ‘pe hartie’, in studii de fezabilitate sau in harti frumos colorate. De aceea, trebuie facute serioase eforturi in aceasta directie, pentru ca de aceste lucrari depinde, in definitiv, calitatea vietii oamenilor”, a spus Iohannis, la Gala Asociatiei Municipiilor din Romania, organizata la Ateneul Roman.

El a aratat ca problemele din administratie exista de ani si ca este nevoie de o schimbare de paradigma in acest domeniu.

„Schimbarile reale nu se intampla de la sine, ci numai dupa ce sunt rezolvate o serie de probleme din administratia publica centrala si locala. Probleme care nu sunt de ieri sau de azi, unele treneaza de decenii. Va spun, cat de poate de direct, ca administratia publica are nevoie de o schimbare consistenta de paradigma, bazata pe o viziune pe termen lung, care sa nu mai sufere intreruperi determinate de, recunoastem, cam frecventa schimbare a guvernantilor”, a afirmat Iohannis.

Presedintele a sustinut ca una dintre urgente este descentralizarea.

„Acest proces a devenit de-a lungul timpului un subiect indelung dezbatut si mentionat, insa el nu a fost pus in practica din cauza, probabil, a superficialitatii cu care a fost tratat. Iar zilele acestea traim iarasi unul dintre acele momente cand se incearca schimbarea intregii baze a Codului fiscal fara ca aceste lucruri sa fie in detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastra. Sper sa reusiti sa convingeti guvernantii ca lucrurile pot fi rezolvate si mai bine”, a adaugat seful statului.

Klaus Iohannis a indicat ca este o „realitate trista” ca si in alte domenii cheie lipseste viziunea unitara pe termen lung.

„Cred ca a venit momentul in care nu trebuie sa mai cautam responsabili pentru esecul multor proiecte din tara noastra. Este timpul potrivit sa ne asumam proiecte pe care sa le putem finaliza si care sa aduca schimbari reale. Si, tocmai pentru ca este nevoie de un alt mod de a administra pe termen lung comunitatile noastre, am demarat anul trecut ‘Proiectul de tara’, un plan care sa ne ghideze si sa ne faca mai responsabili, dar si mai eficienti. Am convingerea ca un astfel de demers va furniza liniile directoare pe care Romania trebuie sa le urmeze in urmatoarele decenii. Cred cu tarie in esenta acestui proiect si anume atingerea unui consens national in jurul unor obiective care sa ne uneasca. Cu totii ne dorim o tara puternica si demna, o Romanie europeana, moderna si prospera”, a spus el.

Seful statului a precizat ca succesul in administratie se masoara in impactul pe care il au in viata oamenilor deciziile pe care le iau reprezentantii autoritatilor municipale.

„Ma bucur sa vad ca exista municipii care au facut performanta in domenii cheie, precum educatie, sanatate, digitalizare, antreprenoriat, transparenta sau turism, nu turism electoral. Observ ca tot mai multe municipii devin fie ‘smart city’, fie ‘green city’ si sunt convins ca promovarea acestor concepte si investitia in dezvoltarea lor reprezinta calea de urmat pentru viitorul comunitatilor noastre. In ceea ce ma priveste, atat din experienta acumulata ca primar al municipiului Sibiu, dar si in calitate de presedinte, am convingerea ca administratia publica poate sa devina mai eficienta si mai performanta prin dialog, cooperare si lucru in echipa, atat cu cetatenii, cat si cu celelalte institutii, actori economici si organizatii ale societatii civile. Doar lucrand impreuna se pot construi oportunitati de dezvoltare pentru oamenii din comunitatile in care, cu onoare, activati”, a aratat Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: