In Germania creste sprijinul pentru extrema dreapta. AfD anunta ca va desemna un candidat la functia de cancelar

externe

Partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania a anuntat, miercuri, ca intentioneaza sa nominalizeze pentru prima data un candidat la functia de cancelar pentru alegerile din 2025, in timp ce urca in sondaje, la o zi dupa ce agentia nationala de spionaj a avertizat alegatorii in privinta sustinerii partidului, potrivit Reuters.

Fondat in urma cu un deceniu, AfD a urcat pe locul doi in sondajele de opinie din cauza ingrijorarilor votantilor cu privire la recesiune, migratie si tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon, spun analistii politici.

Partidul beneficiaza, de asemenea, de neincrederea votantilor in coalitia formata din trei partide a cancelarului Olaf Scholz, care si-a petrecut o mare parte din ultimele luni luptandu-se public pentru cum sa faca fata acestor crize.

Sprijinul pentru AfD a ajuns la un record de 19-20%, in spatele conservatorilor de opozitie, care au 27-28%, dar inainte sau la egalitate cu social-democratii lui Scholz si cu mult inaintea celorlalti doi parteneri din coalitie.

Intrebata de postul de televiziune ntv daca AfD ar desemna un candidat la cancelar, co-presedintele partidului, Alice Weidel, a spus „desigur, am fi nominalizat si noi (unul) chiar si fara aceste cifre”, ocolind intrebarea daca va candida ea insasi.

Probabilitatea ca un candidat AfD sa devina cancelar al Germaniei este foarte scazuta in prezent, avand in vedere ca partidul ar trebui sa poata forma un guvern si in prezent toate celelalte partide au exclus sa lucreze cu acesta.

Totusi, gestul de a numi un candidat ar arata ambitia celui mai de succes partid de extrema dreapta din Germania de dupa nazisti, care zguduie din ce in ce mai mult peisajul politic al celei mai populate tari si al celei mai mari economii din Europa.

Faptul ca autoritatile sunt ingrijorate de situatie a fost evidentiat marti, cand seful agentiei interne de spionaj Thomas Haldenwang a avertizat cetatenii ca extremismul de extrema dreapta reprezinta cea mai mare amenintare la adresa democratiei germane, iar alegatorii ar trebui sa aiba in vedere acest lucru inainte de a vota pentru AfD.

Haldenwang a spus ca membri ai AfD au raspandit ura impotriva minoritatilor si au diseminat sentimente antisemite si naratiuni pro-ruse.

AfD nu a raspuns unei solicitari de comentarii cu privire la declaratia sa. Partidul, care se afla sub supravegherea agentiei interne de spionaj, neaga acuzatiile de extremism.

Chiar daca AfD nu reuseste sa ajunga la putere, spun analistii politici, forteaza deja alte partide din ce in ce mai des sa intre in coalitii, erodand sprijinul popular.

Acesta este mai ales cazul fostului est comunist, care ramane mai sarac decat restul tarii si unde increderea in institutiile democratice este mai slaba.

AfD este pe cale de a castiga votul in toate cele trei state est-germane care organizeaza alegeri anul viitor.

Partidul a beneficiat in special de luptele acerbe din coalitia lui Scholz, cel mai recent din cauza unei noi legi privind eliminarea treptata a sistemelor de incalzire cu petrol si gaz, despre care criticii au spus ca ar suprasolicita finantele gospodariilor.

„Cu cat starea de spirit de criza este mai puternica, cu atat succesul AfD este mai mare”, a spus Hans Vorlaender, directorul unui centru de cercetare politica din Dresda. „Si cand ai si o populatie care nu mai are incredere in guvern, calea devine usoara pentru singurul grup de opozitie cu adevarat mare care pledeaza intr-un mod populist”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: