In perioada sarbatorilor de Paste consumul de oua creste cu 50%

news

Consumul de oua in perioada Sarbatorilor Pascale creste cu aproximativ 50% fata de o luna obisnuita, ceea ce inseamna ca un roman mananca, in medie, aproximativ 30 oua, sustine presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, scrie Agerpres.

„Ouale provenite din fermele avicole din Romania sunt proaspete si sigure, au cea mai buna trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare prin marcarea pe coaja oului a codului care identifica tara unde se produce, judetul, codul fermierului, dar si sistemul de crestere. De asemenea, pe coaja oului se marcheaza si data pana la care trebuie consumat oul respectiv. In aceasta perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, exista suficienta oferta de oua de consum pe piata, chiar daca aceasta creste cu circa 50% fata de o luna obisnuita, adica un roman consuma 30 de oua fata de media lunara de 21 de oua. Apreciem ca oferta de oua este asigurata in procent de 100% din productie interna”, a declarat pentru AGERPRES Ilie Van.

Acesta a precizat ca productia interna destinata consumului, fara ouale de incubatie, asigura un consum mediu anual pe cap de locuitor de 250 de oua, ceea ce plaseaza Romania la nivel mediu european.

In ceea ce priveste pretul mediu al oualor la poarta fermei, pentru cele din categoria M+L, ambalate in cofrag de 30 de bucati, acesta a crescut in anul 2022 cu 33% fata de 2021, in Romania, in timp ce pretul mediu european s-a majorat cu 44%, conform Observatorului Preturilor la nivelul Uniunii Europene (UE).

„Pretul mediu la poarta fermei in anul 2022, in Romania, a fost cel mai mic pret dintre toate statele membre. In saptamanile 9 – 11 din acest an pretul la poarta fermei a fost de circa 0,59 lei/ou fata de 0,75 lei/ou media la nivelul UE. In continuare pretul la poarta fermei in Romania este printre cele mai mici din UE”, subliniaza Ilie Van.

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS) si Ministerului Agriculturii, in Romania exista 37 de milioane de gaini ouatoare, din care 9 milioane in cele 248 de ferme avicole si aproximativ 28 de milioane in gospodarii individuale. Din aceste 9 milioane de gaini existente in ferme, 57% produc oua cu cifra „3” (gaini crescute in baterii), 37% produc oua cu cifra „2” (gaini crescute in adapost), 3,3% produc oua cu cifra „1” (gaini crescute in aer liber si adapost), 2,7% produc oua cu cifra „0” (gaini crescute in sistem ecologic).

Datele statistice arata ca productia totala de oua din ultimii ani a fost cuprinsa intre 5,5 si 5,9 miliarde de oua/an.

Ultima raportare INS privind inflatia si indicele preturilor de consum arata ca ouale s-au scumpit in februarie 2023, fata de februarie 2022, cu circa 34%, iar fata de decembrie 2022 cu 2,43%. In marile lanturi de magazine ouale se vand in aceasta perioada cu preturi cuprinse intre un leu si 1,8 lei/bucata, in functie de sistemul de crestere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: