In Portugalia abia acum se redeschid terasele, dupa 2 luni de lockdown. Restrictiile de calatorie sunt mentinute

externe

Muzeele, gimnaziile si terasele cafenelelor se redeschid de luni in Portugalia, la peste doua luni de la inchidere, in cadrul celei de-a doua etape a unui plan treptat de relaxare a lockdown-ului, pentru a evita o revenire a epidemiei de COVID-19, care a lovit puternic tara la inceputul anului, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Dupa redeschiderea scolilor primare pe 15 martie, este randul elevilor de gimnaziu ca de luni sa se intoarca la ore.

Celelalte sectoare care se redeschid publicului vor trebui sa respecte reguli sanitare stricte. Adunarile vor fi limitate la patru persoane la masa pe terasele cafenelelor, in timp ce orele in grup raman interzise in salile de sport, iar muzeele vor trebui sa isi adapteze programul.

„Ne asteptam sa primim foarte putini vizitatori” din cauza absentei turistilor straini, a explicat pentru AFP Antonio Nunes Pereira, directorul Palatului National Pena din Sintra, situat la aproximativ 30 de kilometri de Lisabona.

„Prognozam o recuperare reala vara viitoare” cand „procesul de vaccinare va fi mai avansat in Europa”, iar regulile de calatorie vor fi relaxate, a adaugat managerul unuia dintre cele mai vizitate monumente din Portugalia, cu aproape doua milioane de vizitatori in 2019, dintre care 85% straini

Confruntat cu o explozie a cazurilor de COVID-19 dupa sarbatorile de la sfarsitul anului, care a provocat o saturatie a spitalelor, guvernul a impus un al doilea lockdown general la jumatatea lunii ianuarie, urmat, o saptamana mai tarziu, de inchiderea scolilor.

Pentru a promova aceasta intoarcere in siguranta la scoala, guvernul se bazeaza pe o depistare in masa si pe un plan de vaccinare pentru personalul didactic.

Potrivit planului de relaxare a lockdown-ului elaborat de guvern, liceele, universitatile si teatrele vor trebui sa mai astepte pana pe 19 aprilie pentru a se redeschide, iar restaurantele, pana la inceputul lunii mai.

Situatia sanitara este reevaluata la fiecare doua saptamani, cu posibilitatea de a introduce restrictii in municipalitatile cu cel mai mare numar de cazuri, conform planului guvernului.

In aceasta perioada, autoritatile au decis sa mentina restrictiile de calatorie.

Legaturile aeriene cu Brazilia si Regatul Unit raman suspendate pentru a limita raspandirea noilor variante de coronavirus, in timp ce controalele la frontierele terestre dintre Portugalia si Spania au fost prelungite pana la mijlocul lunii aprilie.

Mai mult despre:

Comentarii: