„In ritmul actual, Firea va rezolva problema termoficarii in 500 de ani”. Nicusor Dan, despre o alta „realizare” a PSD-istei

politica

Deputatul independent Nicusor Dan, candidat la Primaria Capitalei, a declarat, marti, ca Termoenergetica „este o bomba cu ceas a administratiei Firea”, compania avand datorii de 100 de milioane de euro si aflandu-se, practic, in insolventa.

„Termoenergetica este o bomba cu ceas a administratiei PSD-Firea. Dupa ce a falimentat RADET-ul, pe care l-a lasat cu o datorie de un miliard de euro, datoria curenta a Termoenergetica este de 100 de milioane de euro si aceasta companie este, practic, in insolventa. Administratia PSD-Firea a avut la dispozitie 180 de milioane de euro bani europeni pe care n-au fost in stare sa-i ia in patru ani”, a spus Nicusor Dan, intr-o conferinta de presa.

El a mentionat ca pierderile din reteaua de termoficare sunt de un milion de gigacalorii pe reteaua principala si 430.000 de gigacalorii pe reteaua secundara – in total 1,4 milioane de gigacalorii – echivalentul necesarului de incalzire intr-un an pentru Sectoarele 1 si 2.

„Am ajuns in aceasta situatie deoarece investitiile au fost derizorii: 2017 – 6 milioane de lei, 2018 – 9 milioane de lei, 2019 – 13 milioane de lei, adica o medie de 10 milioane de lei pe an, in conditiile in care avem nevoie de investitii de 5 miliarde de lei – asta inseamna ca, in ritmul actual, administratia Firea ar rezolva problema termoficarii in 500 de ani”, a spus Nicusor Dan, citat de Agerpres.

El a precizat ca in sedinta Consiliului General de miercuri urmeaza sa se dezbata fuziunea dintre Termoenergetica si Energetica, care ar fi planificata pentru a ascunde bilanturile financiare ale acestor doua companii.

„In sedinta de maine avem o inginerie financiara – fuziunea dintre Termoenergetica si Energetica. E o adevarata comedie – in 2017 s-a infiintat Energetica, in 2018 instanta a constatat ca e nelegala, in 2019 Energetica ilegala s-a divizat in Termoenergetica si Energetica si acum, in 2020, cele doua fuzioneaza. Deci ce am rupt acum un an, fuzionam in momentul acesta, asta e administratia PSD-Firea. E de fapt o manevra pentru a ascunde bilanturile financiare ale acestor doua companii, prin fuziune, dar asta ne creeaza o problema administrativa, pentru ca e nevoie de un timp pentru avizul de la Consiliul Concurentei, e nevoie de o confirmare a delegarii serviciului public catre Energetica, care acum o sa preia si partea de servicii si este mai ales un risc pentru cererea de bani europeni pe care municipalitatea a depus-o”, a afirmat Dan.

In opinia sa, solutiile sunt reprezentate de modernizarea retelei de distributie sau montarea de camere pentru depistarea avariilor.

„Trebuie sa modernizam reteaua – si avem bani europeni pentru asta, trebuie sa digitalizam – si avem bani europeni pentru asta, trebuie sa ne pregatim pentru iarna – si asta inseamna ca trebuie sa ne facem stocuri si sa achizitionam camere care sa vada exact unde sunt avariile, pentru a nu actiona la intamplare, ca pana acum, si trebuie sa incetam sa mintim bucurestenii – trebuie sa le spunem bucurestenilor exact care este situatia, unde sunt avariile si cat dureaza pentru ca acestea sa fie remediate”, a mai declarat Nicusor Dan.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: