In timp ce ajutorul de 60 de miliarde de dolari este blocat de republicanii lui Trump, SUA vor trimite totusi Ucrainei un pachet de ajutor militar de 300 de milioane de dolari

externe

sanctiuni, Statele Unite, Iran, atac, Israel, Jake Sullivan

Statele Unite vor trimite un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, in valoare de 300 de milioane de dolari, a anuntat marti administratia presedintelui Joe Biden, prima masura de acest fel in ultimele luni, in conditiile in care fondurile suplimentare pentru Kiev raman blocate de liderii republicani din Congres.

Casa Alba s-a straduit sa gaseasca modalitati de a trimite mai mult ajutor militar, avand in vedere situatia de pe campul de lupta si rezistenta fata de finantare venita din partea liderilor republicani apropiati de Donald Trump. Consilierul pentru securitate nationala al SUA, Jake Sullivan, a declarat ca finantarea provine din economiile neanticipate din contractele Pentagonului si va fi folosita pentru proiectile de artilerie si munitii pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

„Aceasta munitie va mentine armele Ucrainei in functiune pentru o perioada, dar numai pentru o perioada scurta”, a declarat Sullivan reporterilor, adaugand ca este posibil sa fie de ajutor Ucrainei doar pentru cateva saptamani. „Nu este nici pe departe suficient pentru a satisface nevoile Ucrainei pe campul de lupta si nu va impiedica Ucraina sa ramana fara munitie”, a mai spus Sullivan.

Secretarul de presa al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a declarat ca pachetul include rachete antiaeriene si rachete de artilerie.  El a mai spus ca furnizarea de arme Ucrainei prin intermediul economiilor din contractele Pentagonului a fost probabil o situatie punctuala si nu o modalitate durabila de finantare a Kievului.

Oficialii americani au analizat, de asemenea, optiuni pentru confiscarea a aproximativ 285 de miliarde de dolari in active rusesti imobilizate in 2022 si utilizarea banilor pentru a plati armamentul Ucrainei.

Biden, un democrat, a sustinut ajutorul militar pentru Ucraina de la invazia pe scara larga a Rusiei in 2022, in timp ce probabilul sau adversar republican in alegerile americane din 5 noiembrie, fostul presedinte Donald Trump, are o pozitie mai izolationista.

Presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, un aliat al lui Trump, a refuzat pana in prezent sa convoace un vot asupra unui proiect de lege care ar oferi inca 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Masura a trecut de Senatul condus de democrati, iar atat republicanii, cat si democratii din Camera spun ca ar trece daca liderii republicani ai Camerei ar permite un vot.

Liderii agentiilor de informatii americane au facut marti presiuni asupra membrilor Camerei Reprezentantilor pentru a aproba asistenta militara suplimentara pentru Ucraina, spunand ca aceasta nu numai ca ar stimula Kievul in lupta cu Rusia, dar ar descuraja agresiunea chineza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: