In urma declaratiilor lui Erdogan, Israelul isi cheama diplomatii acasa

externe

Israelul a anuntat sambata ca isi retrage diplomatii din Turcia pentru a „reevalua relatiile” dintre cele doua tari, in timp ce presedintele Recep Tayyip Erdogan continua sa critice statul evreu pentru actiunile sale in Fasia Gaza, potrivit The Times of Israel.

„In lumina retoricii crescande din Turcia, am instruit intoarcerea reprezentantilor diplomatici din Turcia pentru a reevalua relatiile Israel-Turcia”, a declarat ministrul de externe Eli Cohen intr-o declaratie.

Anuntul sau a venit in timp ce Erdogan a declarat sambata la un miting in masa pro-palestinian la Istanbul ca tara sa se pregateste sa proclame Israelul drept „criminal de razboi” pentru actiunile sale din Gaza.

In discursul sau adresat sutelor de mii de oameni care s-au alaturat mitingului, Erdogan a facut si tarile occidentale responsabile pentru decesele din Gaza pentru ca nu au oprit atacurile israeliene.

Erdogan, al carui guvern a restabilit doar recent relatiile diplomatice depline cu Israelul, si-a intensificat masiv criticile fata de acesta. La inceputul acestei saptamani, el a afirmat ca gruparea terorista Hamas nu este o organizatie terorista, ci un grup de eliberare de „mujahedini” care lupta pentru pamanturile si oamenii sai.

Ministrul israelian al energiei, Israel Katz, care urmeaza sa preia functia de ministru de externe anul viitor, a declarat ca Erdogan „si-a expus adevarata fata” la miting.

„Omul Fratiei Musulmane sustine teroarea Hamas-Daesh”, a scris Katz pe X. „Nici si kaffiyeh-ul lui nu va acoperi rusinea”.

„Un sarpe va ramane un sarpe”, a spus si ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan.

„[Erdogan] a incercat sa-si imbunatateasca imaginea, dar ramane un antisemit”, a spus Erdan, citat de Radioul Armatei.

Participantii la miting au fluturat steaguri turcesti si palestiniene, scandand „Dumnezeu este mare”. Yusuf Islam, muzicianul cunoscut anterior drept Cat Stevens, a luat parte la miting.

El a adoptat o atitudine mai prudenta in primele zile dupa ce teroristii Hamas au organizat un atac surpriza pe 7 octombrie, in timpul caruia au ucis peste 1.400 de oameni in sudul Israelului, majoritatea civili, si au capturat peste 230 de ostatici. Dar el a devenit mult mai vocal pe masura ce numarul deceselor raportat din raspunsul militar al Israelului a crescut.

Purtatorul de cuvant al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, a declarat ulterior ca „Israelul respinge cuvintele dure ale presedintelui turc despre organizatia terorista Hamas”.

Haiat a adaugat ca Hamas este o „organizatie terorista mai rea decat ISIS” si ca „incercarea presedintelui turc de a apara organizatia terorista si cuvintele sale instigatoare nu vor schimba ororile pe care le-a vazut intreaga lume si faptul fara echivoc: Hamas = ISIS.”

Erdogan a spus miercuri forumului AKP ca anuleaza planurile de a vizita Israelul din cauza razboiului sau „inuman”.

„Aveam in plan sa mergem in Israel, dar a fost anulat, nu vom merge”, a spus Erdogan.

Intre timp, ministrul turc de externe Hakan Fidan, vorbind in Qatar, a acuzat Israelul de „crima impotriva umanitatii” in campania sa din Gaza.

„A-i viza pe fratii nostri palestinieni, inclusiv copiii, pacientii si batranii, chiar si in scoli, spitale si moschei, este o crima impotriva umanitatii”, a spus el, alaturi de FM Qatar Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Saptamana trecuta, Erdogan a cerut Israelului sa-si opreasca actiunile militare.

„Este clar ca securitatea nu poate fi asigurata prin bombardarea spitalelor, scolilor, moscheilor si bisericilor”, a spus Erdogan intr-un comunicat. „Reiterez apelul nostru adresat guvernului israelian sa nu extinda sfera atacurilor sale impotriva civililor si sa opreasca imediat operatiunile care se invecineaza cu genocidul”.

Apararea Hamas de catre Erdogan si acuzatiile impotriva Israelului au pus o presiune puternica asupra eforturilor de a incalzi legaturile in ultimul an si jumatate, dupa ani de animozitate.

Israelul a fost un aliat regional de multa vreme al Turciei inainte de venirea lui Erdogan la putere, dar legaturile s-au stricat in urma unui raid al unui comando israelian din 2010 asupra navei Mavi Marmara, care se indrepta spre Gaza, parte a unei flotile de distrugere a blocadei, care a lasat in urma 10 activisti turci morti, care i-au atacat pe soldatii IDF la bordul navei.

Netanyahu si Erdogan s-au invinovatit reciproc de genocid. In iulie 2014, Erdogan a acuzat statul evreiesc ca „tine in viata spiritul lui Hitler” in timpul razboiului cu Gaza.

Ulterior, legaturile au cunoscut o imbunatatire moderata, dar ambele tari si-au retras ambasadorii in 2018, pe fondul violentelor din Gaza si a relocarii ambasadei americane la Ierusalim de catre administratia Trump.

Confruntat cu izolarea diplomatica intarita si problemele economice, Erdogan a inceput sa demonstreze public o deschidere in decembrie 2020. In august anul trecut, Israelul si Turcia au anuntat o reinnoire completa a legaturilor diplomatice.

La sfarsitul lunii septembrie, Erdogan si Netanyahu au avut, la New York, prima lor intalnire cunoscuta si cei doi au discutat cu entuziasm cai de cooperare. Presedintele Isaac Herzog a fost primit de Erdogan in martie trecut la Ankara – prima vizita la nivel inalt israelian din 2008 – iar ministrul de externe Cohen s-a intalnit cu liderul turc in februarie. Premierul de atunci, Yair Lapid, s-a intalnit cu Erdogan la New York in timpul Adunarii Generale de anul trecut.

In acelasi timp, Turcia mentine legaturi profunde cu Hamas. Erdogan a fost in contact strans cu conducerea Hamas de la inceputul razboiului si a permis de mai mult de un deceniu gruparii teroriste sa opereze de la un birou din Istanbul, insistand ca gazduieste doar aripa politica a grupului. Cu toate acestea, in 2020, Israelul a furnizat serviciilor de informatii turce dovezi ca in cadrul biroului operaza membrii aripii militare a Hamas, sub supravegherea lui Saleh al-Arouri, cu sediul in Beirut.

Din acel birou, teroristii Hamas ar fi planificat atacuri teroriste impotriva Israelului si au conceput modalitati de a transfera fonduri catre activistii gruparii teroriste din Cisiordania.

Intr-un interviu acordat televiziunii turce saptamana trecuta, fostul lider al Hamas, Khaled Mashaal, din Qatar, a spus ca are „un mare respect pentru Turcia”, adaugand ca „Turcia ar trebui sa spuna „stop”” Israelului, potrivit Al-Monitor. Fostul lider s-a intalnit in mod repetat cu Erdogan de-a lungul anilor, iar intr-o adresa adresata membrilor partidului lui Erdogan in 2014, el a spus ca spera sa „elibereze Palestina si Ierusalimul” cu ei.

Un sondaj recent a aratat ca majoritatea cetatenilor turci doresc ca Erdogan sa ramana neutru sau sa medieze in razboi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: