externe

Inalt oficial UE: „Procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana ar putea dura intre 6 si 11 ani”

Ucraina ar putea avea nevoie de cel putin sase ani pentru a adera la Uniunea Europeana – aproximativ aceeasi perioada de timp cat a durat procesul de aderare pentru Austria, a afirmat Martin Zelmayr, ambasadorul UE in Austria, intr-un interviu acordat publicatiei Kleine Zeitung.

El a precizat ca procesul de aderare la UE are o functie stabilizatoare, iar Ucraina are, de asemenea, o perspectiva suplimentara de a se alatura NATO.

„Procesul de aderare la UE are o functie stabilizatoare. Istoria a demonstrat acest lucru. Portugalia, Spania si Grecia au aderat la UE la scurt timp dupa ce s-au scuturat de dictaturi. Bineinteles, in cazul Ucrainei exista o perspectiva suplimentara de securitate din partea statelor NATO”, a spus diplomatul.

Zelmayr a respins ideea ca aderarea Ucrainei la UE s-ar putea prelungi pana la un deceniu si chiar mai mult, asa cum afirmase, in urma cu cateva zile, premierul ungar Viktor Orban.

„Pentru Austria a fost nevoie de sase ani, pentru Spania de unsprezece ani. Ucraina ar putea fi intre aceste doua”, a raspuns Zelmayr atunci cand a fost intrebat despre calendarul de aderare a Ucrainei la UE.

Ambasadorul a adaugat ca, datorita acordului de asociere, Ucraina a implementat deja 70% din legislatia UE. Cu toate acestea, mai sunt inca multe de facut, inclusiv in ceea ce priveste independenta sistemului judiciar si imbunatatirea eficientei guvernarii.

La 14 decembrie, in timpul summitului, liderii tarilor Uniunii Europene au aprobat deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la blocul comunitar.

Acest lucru s-a intamplat pe fondul temerilor ca Ungaria va bloca decizia prin veto. Negocierile liderilor UE au durat peste trei ore, iar inceperea summitului a fost amanata din cauza pozitiei Budapestei. Cu toate acestea, in momentul votului, premierul ungar Viktor Orban a fost scos din sala de cancelarul german Scholz, astfel ca decizia a fost adoptata in unanimitate.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

O oră ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

6 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

6 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

6 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

6 ore ago