news

Cosmarul birocratic cu care se confrunta moldovenii ce solicita cetatenia romana: „De ce e nevoie de patru ani? Cetatenia ne apartine de drept, bunicii nostri au fost romani” – Video

Un cuplu de moldoveni stabilit la Moscova a relatat intr-un interviu acordat vloggerului Cosmin Avram cat de greu le-a fost sa obtina cetatenia romana, desi ambii au dovedit foarte usor ca bunicii lor au fost cetateni romani. Nu mai putin de patru ani a durat procedura, astfel incat, cu timpul, ei au renuntat sa mai plece de la Moscova.

Ilie si Olesia sunt din Chisinau, ei au ablsovit Universitatea de Geografie. In urma cu 20 de ani au decis sa plece la Moscova pentru un trai mai bun, intrucat in Europa era extrem de greu sa ajunga. Apoi, cand statul roman a anuntat ca ofera cetatenie celor din Moldova, ei au palicat imediat. Insa s-au trezit intr-un cosmar bircratic care a durat patru ani.

„De ce ati luat cetatenia romana desi locuiti in Rusoia de 20 de ani”, au fost intrebati cei doi.

Olesia a raspuns simplu: „Am luat ce e al nostru, asta ne apartine de drept. Bunicii nostri au fost romani, redobandim ceea ce este al nostru. A fost un proces lung am asteptat patru ani”.

„Bunica mea este din judetul Iasi. Bunelul meu este nascut in Romania Mare.  Tin minte toti anii, cati nervi, cata umblatura, toti astia patru ani. De ce e asa? Nu suntem din Africa, din Asia, Moldova e la o aruncatura de bat, peste Prut, de Romania.

Am scos din arhiva ca sunt nepotul lui Grigore, de unde atata procedura? Patru ani! Tu-mi dai cu o mana, chipurile sa iti redobandesti cetatenia, si cu alta va intindem cinci ani de zile, ca nici nu-mai mai trebuia…”, a declarat Ilie.

„Ne-au dat si planurile peste cap, ne gadeam sa ne schimbam cu traiul, dar patru ani… lucrurile se schimba”, a completat Olesia.

„Eu cand am venit in Rusia am venit cu niste idei, imi place si nu-mi place, sa o schimb poate pe Romania. Atunci cand am depus actele. Intre timp, cat ei ma tanjesc si ma prostesc, patru ani de zile, eu dovedesc ca prind si ura pe treaba asta, si zic ca nu mai imi trebe nici roman, nici neamt, nici dracu si nici ta-su. Stau la rusi ca stau bine. De nevoie de rusifici”, a spus Ilie, cu naduf.

„Mai sunt moldoveni, dar s-au rusificat. Deja copiii lor s-au rusificat. Eu si cu Olesia suntem patrioti, niciodata nu ne-am gandit ca copiii nostru sa devina rusi. Ne-o facut rusi cu de-a sila”, a completat Ilie.

El a detaliat cum se simte acum la Moscova.

„Desi Moscova este a doua casa, noi suntem la liberali, dorim mai mult. Am vrea si altceva, dar avem scoala, avem copii.

Daca iti vezi de treaba ta, de detaliul tau… Daca esti este vloggerist, fa vlogger, daca este travelist, fa travel, este blogger de politic, aici e mai dificil”, a explicat Ilie.

„La noi, toate rudele care au fost pe aici la noi la Moscova, toti au plecat la Europa. Numai noi am ramas asa pierduti”, a asaugat Olesia.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

O oră ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

3 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

5 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

4 ore ago