Inca 10 tancuri Leopard 2 au ajuns in Ucraina din Polonia. Varsovia va trimite si 60 de tancuri PT-91 Twardy plus avioane MIG-29

externe

Trupele ucrainene si-au finalizat pregatirea pe tancurile Leopard 2 in Polonia, iar Ucraina a primit restul de 10 din cele 14 tancuri promise de Polonia, a anuntat Varsovia.

„Sustinem Ucraina in cadrul coalitiei internationale. Pe langa cele 14 tancuri Leopard poloneze, acest batalion include si patru tancuri din Canada, opt tancuri din Norvegia si sase din Spania”, a declarat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apararii Nationale, in cadrul unui briefing organizat joi.

El mentioneaza ca negociaza cu colega sa spaniola Margarita Robles in ceea ce priveste mai multe tancuri pentru Ucraina – „poate inca patru”.

„Asadar, avem de-a face cu siguranta cu un batalion de tancuri grele. In cazul Poloniei, le-am trimis deja. In cazul aliatilor nostri, tancurile vor fi trimise in Ucraina foarte curand”, a precizat el.

Ministrul polonez al apararii a amintit, de asemenea, ideea infiintarii unui centru de intretinere pentru tancurile Leopard 2 in Polonia, pe care o discuta cu Germania.

„Problema este reprezentata de piesele de schimb pentru aceste tancuri. In urma cu 20 de ani, productia lor s-a oprit. Suntem pregatiti sa o reluam. Bineinteles, in cooperare cu germanii, discutam ca tancurile Leopard pentru Ucraina sa fie intretinute in Polonia”, a explicat Blaszczak.

Polonia a predat Ucrainei primele patru din cele 14 tancuri Leopard 2 la aniversarea invaziei complete a Rusiei, pe 24 februarie. Varsovia va trimite, de asemenea, 60 de tancuri PT-91 Twardy.

De asemenea, ministrul slovac al Apararii, Jaroslav Nad, a declarat joi ca Polonia a fost de acord sa furnizeze in comun avioane de vanatoare MiG-29 Ucrainei si ca este timpul ca guvernul slovac sa ia o decizie in aceasta privinta.

„Confirm ca Polonia a acceptat oficial sa furnizeze in comun avioane MiG-29. La o reuniune a ministrilor apararii din UE, care a avut loc miercuri (pe 8 martie) in Suedia, omologul meu polonez a confirmat ca tara sa va fi de acord cu demersul comun al Slovaciei si Poloniei de a furniza Ucrainei avioanele MiG-29 suplimentare din ambele tari”, a scris Nad’, citat de Pravda Ucraina.

El a mai precizat ca, intr-un interviu acordat CNN, presedintele polonez a confirmat disponibilitatea tarii sale de a actiona.

„Cred ca este timpul sa luam o decizie. Oamenii mor in Ucraina, ii putem ajuta cu adevarat, nu este loc pentru politizarea slovaca. Acest lucru este inuman si iresponsabil”, a declarat ministrul apararii.

Slovacia ia in considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei 10 din cele 11 avioane MiG-29 de fabricatie sovietica, care au fost retrase din serviciu anul trecut.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: