Inca o drona ruseasca a fost gasita sambata in Tulcea. Reactia lui Iohannis: „Incalcare absolut inacceptabila a spatiului aerian suveran al Romaniei, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securitatii cetatenilor romani din zona”

news

Klaus Iohannis, presiuni, NATO, renuntare

Fragmente dintr-o drona similara celor folosite de armata rusa au fost descoperite sambata de militari ai Fortelor Navale Romane, anunta Ministerul Apararii.

Potrivit unui comunicat al MApN, in cursul zilei de sambata militari din Fortele Navale Romane, dislocati pentru misiuni de cercetare in zona localitatii Plauru, judetul Tulcea, au executat activitati de cautare in aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informatii de la autoritatile locale, transmise prin comenduirea Garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existenta a unor elemente de drona la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.

„In urma executarii cercetarii in teren, au fost descoperite fragmente dintr-o drona similara celor folosite de armata rusa. Zona a fost securizata de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiza si expertizare tehnica”, precizeaza MApN.

Ministerul Apararii Nationale condamna cu fermitate atacurile executate de Federatia Rusa impotriva unor obiective si elemente de infrastructura civila din porturile ucrainene de la Dunare.

„Aceste atacuri sunt nejustificate si in grava contradictie cu regulile dreptului international umanitar, fiind crime de razboi. Fortele MApN raman in continuare in alerta si vor continua cercetarile in zonele aflate in proximitatea locatiilor unde fortele ruse executa atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunare. De asemenea, MApN ramane in contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate in timp real”, subliniaza Ministerul Apararii.

Reactia presedintelui Klaus Iohannis

„Reiterez condamnarea ferma a atacurilor repetate ale Rusiei impotriva populatiei si a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunare, din apropierea frontierei cu Romania. Aceste atacuri, profund nejustificate, incalca normele de drept international, fiind crime de razboi.

Identificarea astazi de catre autoritatile romane pe teritoriul Romaniei, in proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de drona, similara cu cele folosite de armata rusa, indica faptul ca a avut loc o incalcare absolut inacceptabila a spatiului aerian suveran al Romaniei, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securitatii cetatenilor romani din zona. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusesti la porturile ucrainene de la Dunare!

In acest context, am avut astazi o convorbire telefonica cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, in cadrul careia l-am informat cu privire la noile evolutii, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplina cu Romania si a reasigurat ca Alianta Nord-Atlantica si Aliatii sunt pe deplin alaturi de Romania, asa cum a fost dovedit, de exemplu, si de recenta decizie a SUA de a spori prezenta sa in Romania cu avioane F-16 in cadrul misiunii de Politie Aeriana din tara noastra.

Asa cum am mai spus, in cadrul NATO, Romania este foarte bine aparata si beneficiaza de cele mai puternice garantii de securitate din intreaga noastra istorie”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: