Inca o eruptie vulcanica in Islanda. In zona a fost declarata stare de urgenta, iar orasul Grindavik a fost evacuat din nou

externe

Un vulcan din Islanda a erupt, sambata, pentru a patra oara din decembrie, a declarat biroul meteorologic islandez, aruncand in aer fum si lava portocalie stralucitoare, potrivit Reuters.

Imaginile video au aratat roca topita tasnind din fisurile din pamant, dupa ce autoritatile au avertizat timp de saptamani ca o eruptie este iminenta in peninsula Reykjanes, la sud de capitala Reykjavik.

„Avertisment: in Reykjanes a inceput o eruptie”, a declarat Biroul Meteorologic Islandez pe site-ul sau, in timp ce site-ul web al aeroportului Keflavik din Reykjavik a aratat ca ramane deschis atat pentru plecari, cat si pentru sosiri.

Orasul Grindavik, unde cativa dintre cei aproape 4.000 de locuitori s-au intors la casele lor, a fost din nou evacuat, a informat postul public RUV. O alta eruptie din ianuarie a ars din temelii mai multe case.

Politia islandeza a declarat stare de urgenta in zona, iar Autoritatea de Aparare Civila a trimis un elicopter pentru a supraveghea amploarea eruptiei.

Centrul spa geotermal de lux Blue Lagoon din apropiere si-a inchis imediat portile, asa cum a facut-o in timpul eruptiilor anterioare.

„Vom ramane inchise pana duminica, 17 martie. Actualizari si informatii suplimentare vor fi furnizate aici pe masura ce devin disponibile”, a scris operatorul pe site.

In Islanda se afla peste 30 de vulcani activi, ceea ce face din insula nord-europeana o destinatie principala pentru turismul vulcanilor – un segment de nisa care atrage mii de amatori de senzatii tari.

Locul eruptiei a fost intre Hagafell si Stora-Skogfell, aceeasi zona ca in 8 februarie.

In 2010, norii de cenusa proveniti de la eruptiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au raspandit in mari parti ale Europei, ducand la anularea a aproximativ 100.000 de zboruri si fortand sute de islandezi sa-si evacueze casele.

Focarele vulcanice din peninsula Reykjanes sunt asa-numitele eruptii de fisuri, care de obicei nu provoaca explozii mari sau dispersarea semnificativa a cenusii in stratosfera.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta se tem ca ar putea continua timp de zeci de ani, iar autoritatile islandeze au inceput sa construiasca diguri pentru a devia fluxurile de lava in flacari departe de case si de infrastructura critica.

Eruptia din februarie a intrerupt incalzirea centrala a peste 20.000 de oameni, deoarece fluxurile de lava au distrus drumuri si conducte.

Situata intre placile tectonice eurasiatica si nord-americana, printre cele mai mari de pe planeta, Islanda este un punct seismic si vulcanic fierbinte, deoarece cele doua placi se misca in directii opuse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: