Incendiile forestiere inca fac ravagii in Grecia

externe

Numarul incendiilor din ultimele zile poate sa nu para foarte mare in comparatie cu august, dar faptul ca au loc in noiembrie este neobisnuit. Luni au fost 39 de incendii, duminica 30 iar sambata, 55 potrivit Ekathimerini.

In zona Karystos de pe insula Evia, doua sate, Prinia si Amygdalia, au fost evacuate sambata, deoarece incendiul a fost „incontrolabil”, cu vanturi atingand 9 grade pe scara Beaufort, care are 12 grade.

Incendiile de la Vromoneri in Pelion, Arsinoi in Messinia si Ano Doliana in Arcadia, ca sa numim doar cateva, au necesitat fiecare interventia a peste 10 masini de pompieri, a zeci de pompieri si a cel putin doua mijloace aeriene.

Aparitia mai multor incendii in zonele agrosilvice in luna noiembrie a devenit mai frecventa in ultimii ani.

„Aceasta este o tendinta legata de schimbarile climatice, care creeaza conditii mai favorabile pentru raspandirea incendiilor forestiere”, a declarat pentru Kathimerini, meteorologul Thodoris Giannaros, cercetator la Observatorul National din Atena.

Concluziile cercetarii sale efectuate cu Georgios Papavasiliou au fost publicate in revista Agricultural and Forest Meteorology.

Cei doi cercetatori au examinat 40 de ani de date pentru toata Europa, cu accent pe regiunea mediteraneana.

Studiul prezinta dovezi care „sugereaza cu tarie ca evenimentele meteorologice extreme asociate cu aparitia incendiilor in Europa au devenit mai frecvente in ultimele decenii, afectand in acelasi timp zone din ce in ce mai mari si care au loc mai devreme si mai tarziu in sezonul de incendii, fie la inceput, in aprilie/mai, fie la sfarsit in septembrie/octombrie. De asemenea, vara [din iunie pana in august], conditiile meteorologice extreme de incendiu sunt din ce in ce mai frecvente in sudul Europei, acoperind mai multe zile de vara”, a spus meteorologul.

„Toamna vedem din ce in ce mai des conditii meteorologice extreme de incendiu in zonele Greciei. Adica temperaturi ridicate, umiditate relativa scazuta, seceta. Combustibilii forestieri, in astfel de situatii, devin mai inflamabili”, a explicat Papavasiliou.

„Ar trebui sa existe o monitorizare constanta a conditiilor meteorologice de incendiu. Desigur, pe masura ce conditiile devin din ce in ce mai propice pentru incendii mari, se vor pune intrebari cu privire la revizuirea modului in care sunt gestionate incendiile forestiere”, a spus el.

De obicei, sezonul incendiilor dureaza de la 1 mai pana la 31 octombrie, desi a fost prelungit in ultimii ani, in special in zonele din sudul Greciei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: