Incendiu in Coalitie. Caciu il face „trompeta” pe Rares Bogdan: „Educatia ne deosebeste, dar cel mai important este ca oamenii stiu ca PSD a generat normalitate”

politica

Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a lansat sambata un atac dur la adresa prim-vicepresedintelui PNL Rares Bogdan, pe care l-a acuzat de „trompetism”. Atacul apare in contextul in seful PSD a anuntat suspendarea negocierilor pe posturile de ministri.

„Rares, nu era mai bine ca, astazi, Romania sa fi incasat banii din cererea 2 de plata pe PNRR (depusa din decembrie si blocata din cauza unor jaloane care privesc domeniul energiei) iar cursul valutar sa nu creasca si romanii sa nu suporte costul nerealizarilor unora dintre colegii tai?

Nu era mai bine sa nu mai arunci „petarde” in spatiul public in contextul in care stii ca atat eu cat si premierul Ciuca am gasit bani pentru educatie si pentru salariile profesorilor si ajungerea la grila prevazuta de legea 153/2017 in aceste 18 luni de guvernare?

Ai fost la toate aceste discutii si ai vazut deschiderea noastra dar si faptele.

Acum vorbesti ca si cum ai fi fost intr-un turn de fildes (posibil si asta, m-am obisnuit cu tine). Unde ai fost insa in 2020 si 2021 cand nimeni nu s-a uitat la profesori?

Oricand sunt dispus sa prezint situatia atat in fata coalitiei, a guvernului dar si a romanilor.

Iar „trompetismul” nu ma impresioneaza, educatia ne deosebeste, dar cel mai important este ca oamenii stiu ca PSD a generat normalitate si a compensat din erodarea puterii de cumparare generata de liberalizarea haotica(oare cine a facut-o domnule Rares Bogdan?) a preturilor la energie.

Oricand sunt deschis sa gasim rezolvari la problemele cu care societatea se confrunta si sunt unul dintre ministrii care au sustinut ca, in domeniul educatiei si sanatatii trebuie sa se revina la normalitate si decenta atat din punctul de vedere al salarizarii personalului dar si al calitatii serviciilor publice oferite.

Dovada sta faptul ca, dupa doi ani in care o guvernare dezastruoasa nu a acordat drepturi salariale profesorilor tratandu-i cu dispret, am gasit resursele necesare ca dascalii sa ajunga la nivelul de salarizare prevazut de legea 153/2017.

Cred ca cel mai important lucru acum este sa fie incasati banii din cererea 2 de plata si sa fie depusa cererea 3 de plata din PNRR care sa fi rezolvat si reforma pensiilor speciale.

La fel cum foarte important este ca reformele privind pensiile publice si cea a salarizarii sa fie prezentate si discutate cu partenerii sociali.

PS: ce legatura are supararea ta referitoare la negocierile despre guvernare cu toate acestea? Sau de ce te supara daca problemele cetatenilor ar ramane prioritare?

De ce, in loc sa rezolvam problemele oamenilor trebuie sa avem un dialog prin social-media? Nu este acesta drumul, Rares, oamenii asteapta de la noi fapte si lucruri bune pentru ei!”, a scris Caciu pe Facebook.

Citeste si: Semn ca rotativa NU se mai face. Rares Bogdan: „Nicolae Ciuca poate ramane fara probleme la Guvern in urmatoarele luni. Vom cere premierului sa ii cheme de urgenta pe ministrii socialisti ai Muncii si Finantelor sa dea explicatii cu privire la intarzierea reformei pensiilor speciale si a legii salarizarii”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a reactionat dur, sambata, dupa anuntul lui Marcel Ciolacu privind suspendarea negocierilor pentru posturile de ministri. „Frica e o chestiune umana si ea exista in orice fiinta. Dar Romania trebuie guvernata, iar viitorul tarii e mai important decat umorile, fricile sau jocurile politice meschine ale unor politicieni tranzitorii”, a atacat Bogdan.

„PNL e pregatit in continuare sa isi asume conducerea guvernului, asa cum am rezolvat in ultimii trei ani si jumatate nenumarate crize, de la criza covid la criza provocata de cresterea preturilor la energie, la criza generata de razboiul din Ukraina.

Vom cere premierului in functie, un om echilibrat si care s-a dovedit un om al dialogului, sa ii cheme de urgenta pe ministrii socialisti ai Muncii si Finantelor, domnii Budai si Caciu, sa dea explicatii cu privire la intarzierea reformei pensiilor speciale si a legii salarizarii cu peste sase luni de zile. Ele trebuia finalizate pe data de 14 decembrie, potrivit jalonului din PNRR. Si de asemenea dl Caciu sa ne raspunda exact de ce a refuzat si nu a gasit resurse bugetare pentru cresterea salariilor pentru una dintre cele mai importante categorii profesionale, fara de care viitorul Romaniei este incert: profesorii.

Sigur ca suntem total de acord ca prioritatile sunt guvernarea Romaniei, pentru ca asta a fost prioritatea PNL in ultimii trei ani. De aceea consider ca este mult mai importanta stabilitatea acestei tari, mai ales din cauza conflictului de la granita, si atunci cred ca Nicolae Ciuca poate ramane fara probleme la Guvern in urmatoarele luni pentru a nu crea perturbari la nivelul guvernarii si implementarii reformelor. In plus, ramanerea lui Nicolae Ciuca ca premier va fi o garantie in ochii partenerilor europeni si nordatlantici cu privire la ramanerea Romaniei in toate angajamentele asumate alaturi de UE, SUA, Marea Britanie, Israel si NATO.

Asumarea guvernarii intr-un moment dificil pentru tara stiu ca este o chestiune care pe unii probabil nu ii lasa sa doarma. Frica e o chestiune umana si ea exista in orice fiinta. Dar Romania trebuie guvernata, iar viitorul tarii e mai important decat umorile, fricile sau jocurile politice meschine ale unor politicieni tranzitorii.

PNL a spus de la inceput ca formula optima a fost si ramane respectarea protocolului semnat acum un an si jumatate tocmai pentru a dovedi in ochii romanilor seriozitatea clasei politice. Sigur ca sunt reforme care trebuie facute si cred ca ar trebui sa ne uitam serios.

Faptul ca in momentul acesta examenele de capacitate si bacalaureat, incheierea mediilor pentru 3,6 milioane de elevi sunt in pericol, iar revendicarile profesorilor sunt absolut legitime ne obliga sa rezolvam de urgenta si sunt absolut convins ca premierul Ciuca le va si rezolva, cum au rezolvat atatea altele si premierii Orban si Citu in timp ce altii stateau pe margine si mancau popcorn”, a declarat rares Bogdan pentru G4Media.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat sambata suspendarea negocierilor cu PNL pentru formarea noului guvern.

„De cand am intrat la guvernare prioritatea noastra a fost stabilitatea tarii si buna guvernare, astfel incat romanii si economia romaneasca sa treaca mai usor peste multiplele crize cu care ne confruntam.

Este clar ca in acest moment agenda romanilor nu mai coincide cu agenda politica, iar eu am promis ca niciodata nu am sa pun interesele politice mai presus de intereselor romanilor.

De aceea, cred ca, in acest moment, prioritatea tuturor decidentilor politici trebuie sa fie rezolvarea solicitarilor sindicatelor, dar si restanta majora privind reforma pensiilor speciale. Pana la rezolvarea acestor doua prioritati, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendata.

Coalitia are datoria sa se reuneasca in primul rand pentru urgentele romanilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu sa prevada solutiile sustenabile si un termen clar pentru noua lege a salarizarii”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Reamintim ca negocierile erau oricum blocate dupa ce PNL nu a fost de acord ca PSD sa pastreze Ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu.

Ciolacu le-a spus liderilor PNL ca renunta la postul de prim-ministru si il propune un schimb pe Sorin Grindeanu pentru aceasta pozitie in cazul in care PNL vrea neaparat sa preia Transporturile, asa cum prevede protocolul semnat in 2021.

Ciolacu a spus ca in situatia in care PNL vrea transporturile, atunci el il propune premier pe Sorin Grindeanu, au declarat surse din PNL pentru aktual24.ro.

Ciolacu a insistat in numeroase iesiri publice ca Grindeanu ca ramana ministru al Transporturilor, sustinand ca acesta a inregistrat mari „performante”.

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a anuntat vineri ca daca PSD insista sa pastreze Ministerul Transporturilor, atunci va avea loc o „rediscutare de la zero a tuturor portofoliilor”.

„In ceea ce priveste structura Guvernului, pozitia PNL a fost de a respecta protocolul semnat in 2021 intre PNL, PSD, UDMR si minoritatile nationale. Daca exista dorinta PSD sa schimbam protocolul, am solicitat reducerea numarului de ministere si rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero”, a declarat Bode.

Bode a confirmat ca PSD a propus schimbarea protocolului pentru a-l pastra pe Sorin Grindeanu la Transporturi.

„Am propus sa reducem numarul de ministere la maximum 18 si sa rediscutam toate portofoliile, astfel incat la sfarsitul saptamanii viitoare sa avem definitivata structura Guvernului. Daca ramanem in formula de 18 ministere, UDMR va avea doua ministere si vicepremier, PNL va avea 8 ministere, vicepremier si secretar general al Guvernului, iar PSD va avea 8 ministere, premier, vicepremier si cancelar al Guvernului”, a mai spus Bode.

Negocierile dintre PNL si PSD s-au blocat, joi, intrucat PSD insista sa pastreze Ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu, in conditiile in care postul ar urma sa revina PNL-ului la rotativa.

„Suntem poticniti in negocieri pentru ca PSD vrea cu orice pret Ministerul Transporturilor. Psd zice: vrem Transporturile, deci luati un minister de la UDMR”, a declarat o sursa de la varful PNL pentru aktual24.ro.

Liderii PSD, PNL si UDMR s-au reunit joi, de la ora 13.00, pentru noi negocieri legate de posturi.

In urma discutiilor, s-a ajuns la un acord privind un numar de 18 ministere. Economia ar urma sa fie comasata cu Turismul, a declarat Ciuca. In ce priveste comasarea Ministerrului Familiei cu Sportul, discutiile continua.

UDMR ar urma sa ramana cu doua ministere plus un post de vicepremier.

PNL a anuntat anterior ca doreste pastrarea protocolului, ceea ce inseamna ca liberalii ar urma sa preia Transporturile, Finantele si SGG, si sa cedeze Justitia si Fondurile Europene.

Depunerea mandatului de catre premierul Nicolae Ciuca ar fi urmat sa aiba loc pe 26 mai, iar pana la finalul lunii sa se instaleze la Palatul Victoria noul Executiv condus de premierul PSD.

Dupa depunerea mandatului premierului Nicolae Ciuca, care inseamna demisia intregului Guvern, se declanseaza procedura pentru investirea unui nou Executiv, care presupune negocieri la Palatul Cotroceni, desemnarea noului premier de catre presedintele Klaus Iohannis, depunerea structurii noului Executiv in Parlament, impreuna cu programul de guvernare si votul pentru investire, in plenul reunit.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: