Incendiu la un centru de detentie de la granita Mexic-SUA: Imaginile camerelor de supraveghere arata gardienii evacuandu-se in timpul incendiului care a ucis 38 de persoane

externe

Dupa ce migrantii aflati in centrul pentru migranti din Ciudad Juarez, nordul Mexicului au asezat saltele la gratiile celulei lor de detentie si le-au dat foc, gardienii au plecat rapid si nu au facut nicio incercare aparenta de a-i elibera inainte ca fumul sa umple camera si sa ucida 38 de barbati, potrivit imaginilor camerelor de supraveghere, informeaza AP.

La cateva ore dupa izbucnirea incendiului luni seara, siruri de cadavre au fost asezate in fata centrului de detentie pentru imigranti din Ciudad Juarez, care se afla la granita cu SUA din El Paso, Texas, si un punct de trecere major pentru migranti.

Autoritatile au raportat initial 40 de morti, dar ulterior au spus ca unii ar fi putut fi numarati de doua ori. Douazeci si opt de persoane au fost ranite si se aflau in stare „delicata-grava”, potrivit Institutului National pentru Imigrari.

La momentul izbucnirii incendiului, in centru se aflau 68 de barbati din America Centrala si de Sud. Institutul a spus ca aproape toti sunt din Guatemala, Honduras, Venezuela si El Salvador.

In imagini, se vad doua persoane imbracate in paznici si cel putin un migrant de partea cealalta a portii metalice. Dar gardienii nu par sa faca niciun efort sa deschida usile celulei si, in schimb, fug, in timp ce nori de fum au umplut cladirea in cateva secunde.

Adan Augusto Lopez, ministrul mexican de interne, a confirmat autenticitatea videoclipului intr-un interviu cu jurnalistul local Joaquin Lopez Doriga.

Autoritatile de imigrare au identificat mortii si ranitii ca fiind din Guatemala, Honduras, El Salvador, Venezuela, Columbia si Ecuador, potrivit unui comunicat al procurorului general mexican.

Presedintele Mexicului Andres Manuel Lopez Obrador a declarat ca incendiul a fost pornit de migranti in semn de protest, dupa ce au aflat ca vor fi deportati. „Nu si-au imaginat niciodata ca acest lucru va provoca aceasta nenorocire teribila”, a spus Lopez Obrador.

Decesele au fortat guvernul sa inchirieze remorci frigorifice pentru a tine cadavrele migrantilor, a declarat reporterilor Cesar Jauregui, procurorul din statul Chihuahua.

La un spital din apropiere, Viangly Infante Padron, o migranta venezueleana in varsta de 31 de ani, solicitanta de azil in SUA impreuna cu sotul si cei trei copii, si-a asteptat sotul, care era tratat pentru intoxicatie cu fum. Cand a izbucnit incendiul, ea astepta in afara centrului de detentie eliberarea sotului sau. „Era fum peste tot. Au lasat sa iasa femeile si angajatii”, a spus ea. „Pe restul nu i-au scos pana cand au sosit pompierii”. Ea a vazut mai multe cadavre inainte de a-si gasi sotul intr-o ambulanta. „Eram disperata pentru ca am vazut doar cadavre si nu l-am vazut pe el nicaieri.”

Anterior, aproximativ 100 de migranti s-au adunat marti in fata usilor unitatii de imigrare pentru a cere informatii despre rude.

Katiuska Marquez, o venezueleanca in varsta de 23 de ani, insotita de doi copii, de 2 si 4 ani, isi cauta fratele vitreg, Orlando Maldonado, care calatorise cu ea.

„Vrem sa stim daca este in viata sau daca este mort”, a spus ea. Femeia se  intreaba cum toti paznicii care se aflau inauntru au reusit sa iasa in viata si doar migrantii au murit. „Cum au putut sa nu-i scoata afara?”

Marquez si Maldonado au fost retinuti luni, impreuna cu copiii si cu alte aproximativ 20 de persoane. Ei se aflau in Juarez, asteptand o programare din partea autoritatilor americane pentru a cere azil. Stateau intr-o camera inchiriata in care locuiau 10 persoane, platind cu banii cersiti pe strada.

„Eram la un semafor cu o bucata de carton si ceream ce aveam nevoie pentru copiii mei, iar oamenii ma ajutau cu mancare”, a spus ea.

Dintr-o data au venit agenti si i-au retinut. Toti au fost dusi la centrul de imigrare, dar numai barbatii au fost plasati in celule. Trei ore mai tarziu, femeile si copiii au fost eliberati.

Se pare ca tensiunile dintre autoritati si migranti au crescut in ultimele saptamani in Ciudad Juarez, unde adaposturile sunt pline de oameni care asteapta sa treaca in SUA sau asteapta solutionarea cererii de azil.

Peste 30 de adaposturi de migranti si alte organizatii de advocacy au publicat o scrisoare deschisa pe 9 martie in care se plangea de incriminarea migrantilor si solicitantilor de azil in oras. Acesta a acuzat autoritatile ca au abuzat migrantii si ca au folosit forta excesiva pentru a-i aresta, inclusiv plangeri conform carora politia municipala a interogat oamenii in strada despre statutul lor de imigrare fara motiv.

Nivelul ridicat de frustrare din Ciudad Juarez a fost evident la inceputul acestei luni, cand sute de migranti, in mare parte venezueleni, au incercat sa forteze intrarea pe unul dintre podurile din El Paso, actionand pe baza zvonurilor false ca Statele Unite le-ar permite sa intre in tara. Autoritatile americane le-au blocat incercarile.

Dupa aceea, primarul din Juarez, Cruz Perez Cuellar, a inceput o campanie de informare a migrantilor privind locurile in adaposturi si ca nu este nevoie sa cerseasca pe strazi. El i-a indemnat pe locuitori sa nu le dea bani si a spus ca autoritatile ii vor ridica din intersectii in care este periculos sa cerseasca, deranjand localnicii.

Avocatii imigrantilor care au denuntat recent tactici mai agresive au declarat marti ca unitatea de imigrare si-a depasit capacitatea si ca locul in care a avut loc incendiul este mic si lipsit de ventilatie.
Agentia nationala de imigratie a declarat marti ca „respinge cu energie actiunile care au dus la aceasta tragedie”, fara alte explicatii.

„Utilizarea pe scara larga a detentiei pentru imigranti duce la tragedii ca aceasta”, a declarat Felipe Gonzalez Morales, raportorul special al Natiunilor Unite pentru drepturile migrantilor, pe Twitter. In conformitate cu dreptul international, retinerea imigrantilor ar trebui sa fie o masura exceptionala si nu generalizata, a scris el.

Centrele de imigrare sunt supraaglomerate, ceea ce duce la proteste si revolte din cand in cand. In octombrie, un grup de migranti in mare parte venezueleni s-au revoltat intr-un centru de imigrare din Tijuana. In noiembrie, zeci de migranti s-au revoltat in cel mai mare centru de detentie al Mexicului, in orasul sudic Tapachula, langa granita cu Guatemala. Nimeni nu a murit in niciunul dintre incidente.

Mexicul a devenit a treia cea mai populara destinatie din lume pentru solicitantii de azil, dupa Statele Unite si Germania. Dar este inca in mare parte doar o tara de tranzit spre SUA.

Solicitantii de azil trebuie sa ramana in statul in care depun cererea in Mexic, ceea ce duce la aglomerari in apropierea granitei de sud cu Guatemala. Zeci de mii se afla si in orasele de granita.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: