Incep manevrele. Avocatul Poporului analizeaza legea care ii interzice lui Dragnea sa fie premier. Ciorbea ia in calcul sesizarea CCR

politica

Victor Ciorbea anunta ca a dat in lucru functionarilor din cadrul institutiei Avocatul Poporului analizarea legii 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal sa fie membri ai Guvernului. El ia in calcul sezizarea Curtii Constitutionale.

„Am dat colegilor de la serviciul de contencios constitutional sa examineze, sa discutam si, pe baza primelor verificari, sa anunt daca ma sesizez sau nu din oficiu. Azi sau maine voi anunta”, a declarat Victor Ciorbea, pentru Digi24.

Ciorbea a fost numit Avocat al Poporului cu sustinerea parlamentara a PSD.

Iata ce spune legea: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.”

De la ultimele modificari operate in 2004, legea nu a suferit alte modificari si este in vigoare si azi. Proiectul de lege care interzice unei persoane condamnate sa fie membru al guvernului a fost depus in Parlament in 1998, ca initiativa a guvernului Radu Vasile, dar a fost votata abia in 2001, sub guvernarea Nastase.

Liviu Dragnea are o condamnare penala definitiva, la doi ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul referendumului din 2012. Presedintele PSD a fost acuzat ca, inainte si in timpul derularii referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei, ar fi pus la punct un sistem menit sa deturneze rezultatul votului, pentru a se intruni cvorumul necesar demiterii.

In ciuda faptului ca legea este in vigoare, PSD si ALDE au stabilit ca il vor propune presedintelui, pentru funtia de prim-ministru, pe Liviu Dragnea. Specialistii in drept constitutional afirma ca articolul 2 din Legea 90 este neconstitutional, insa atata timp cat CCR nu se pronunta in acest sens, actul normativ produce efecte.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: