Incep marile tradari. Dragnea, parasit de un ministru pe care il credea trup si suflet alaturi de el. Seful PSD, acuzat de nepotism inainte de CEX

politica

Presedintele TSD, Gabriel Petrea, afirma intr-un document publicat duminica pe site-ul organizatiei ca doreste o definire mult mai clara a relatiei dintre conducerea partidului si Guvernul social-democrat si ca numirile in functii publice sa fie facute pe criterii de competenta, propunand organizarea unui Consiliu National al PSD sau a unui congres pentru clarificarea situatiei din partid. Petrea face parte din Guvernul Tudose, fiind ministrul Consultarii Publice.

„Propunem o mult mai clara definire a relatiei dintre conducerea partidului si Guvernul social-democrat. Mecanismele de dialog, de evaluare si control trebuie sa fie institutionalizate, sa nu fie ad-hoc, ci cunoscute de toti membri. Numirile in functii publice trebuie facute cu responsabilitate, tinand cont nu doar de loialitate, de prietenie, ci si de competenta. Atunci cand gresim, trebuie sa actionam rapid si sa facem schimbarile care se impun. Un mecanism transparent de promovare si de gestionare a resursei umane trebuie sa devina realitate – nu se mai poate sari peste rand, nu se mai poate promova atat timp cat competenta administrativa si politica nu au fost probate. Numirile in functiile publice nu mai pot fi surprize pregatite de lideri pentru ca, asa cum am vazut, lipsa de autonomie a celor carora le incredintam functii publice genereaza crize. Un Consiliu National sau chiar un Congres al PSD, dedicat refondarii organizarii partidului, nu vendetelor politice, va asigura modernizarea si clarificarile de care avem atata nevoie”, spune Petrea.

In opinia sa, anul 2018 trebuie sa fie anul clarificarilor pentru PSD atat politice, cat si manageriale si, mai ales, ideologice.

Potrivit liderului TSD, PSD este „mai putin de stanga” decat are nevoie Romania.

„Este un adevar pe care trebuie sa-l spunem si pe care trebuie sa ni-l asumam si sa-l schimbam. De prea multi ani nu am avut o competitie de proiecte care sa contina repere ideologice clare, ci doar masuri cu caracter de stanga a caror valoare a fost deseori legata de derive spre dreapta sau spre ‘pragmatism’. Am cazut in capcana marketingului politic fara sa realizam ca un partid care nu se modernizeaza ideologic risca sa ramana anacronic si sa-si sacrifice identitatea. Romania este in continuare saraca, divizata si polarizata economic si social. Dar saracia, divizarea si polarizarea anului 2018 sunt diferite fata de cele ale anilor 2010, 2012 si chiar 2016”, declara Petrea.

El sustine ca „prea putini” dintre membrii partidului pot sa articuleze un mesaj real de stanga si inca „si mai putini” sunt cei care pot sa il si sustina cu argumente.

„Sustinem ideea unui grup de lucru care sa traseze conturul proiectului ideologic pe care sa il propunem Romaniei. El trebuie sa-i aduca impreuna pe toti cei dedicati unei viziuni de stanga, membri PSD sau activisti si intelectuali de stanga. Disputele care ne separa astazi societatea civila de stanga trebuie depasite. (…) Vrem un institut al social-democratiei mult mai activ, care sa ne permita sa aducem impreuna gandirea si actiunea politica. (…) Propunem accelerarea implementarii proiectului Romania Tinerilor, pe care Congresul TSD l-a validat recent”, a mai declarat Gabriel Petrea.

El considera ca PSD ar putea sa piarda guvernarea.

„Putem sa pierdem guvernarea fiind mai preocupati de oameni decat de idei, daca suntem mai atenti la comunicare decat la fondul masurilor, daca suntem insuficient de atenti la consecintele masurilor adoptate. Am fost nepermis de mult prinsi in diferite crize avand in vedere ca avem o majoritate parlamentara solida. Am fost insuficient de disciplinati in raport cu programul de guvernare si am fost, paradoxal, in acelasi timp, insuficient de flexibili la schimbarile economice si sociale. Trebuie sa ne readucem aminte de ce si pentru cine guvernam. Trebuie sa masuram de zece ori inainte de a anunta o masura publica, iar cei care devin stindardul masurilor noastre trebuie sa fie credibili. Trebuie sa gestionam mult mai bine responsabilitatea partidului pentru actul de guvernare cu responsabilitatea celor pe care ii trimitem in Guvern”, arata social-democratul.

In opinia sa, deciziile in partid trebuie validate de catre membri la partid, in forurile statutare ale acestuia, „nu in afara, in alte entitati paralele partidului”.

„PSD era cel mai viu partid cu cea mai profesionista resursa umana. Aceste doua atribute sunt in grav pericol. Avem nevoie de mai multa democratie in partid. Avem nevoie insa de mai multa disciplina interna si sa oprim politica cutitului in spate. (…) Propunem reactivarea Departamentelor partidului, care trebuie sa functioneze prin idei, proiecte si evenimente, nu doar pe hartie. Responsabilitatea gestionarii Departamentelor trebuie data celor care au timpul, energia si competenta sa gestioneze o astfel de responsabilitate. Acest pas trebuie sa faca parte dintr-un plan mai amplu de regandire a modului de coordonare a resurselor umane in interiorul PSD – daca nu ne deschidem catre profesionistii din societate, daca facem promovari doar pe prietenii si fidelitati, daca ignoram munca politica, atunci vom fi un partid inchis, care va muri putin cate putin”, mai spune Petrea.

Pentru fiecare functie sau candidatura importanta, trebuie sa existe competitie interna in partid – cu proiecte, cu dezbateri, cu vot, propune el.

„Fiecare lider local si national trebuie validat prin vot de membrii organizatiei din care face parte, pentru ca doar asa poate fi reprezentativ. Democratia nu este doar intre partide, ci si in interiorul partidelor. Daca vrem sa castigam increderea oamenilor si castigam dupa aproape 20 ani Cotroceniul, atunci tot partidul trebuie sa participe la astfel de exercitii democratice. Disciplina de partid are rolul sau, dar devine un simplu instrument totalitar cat timp dezbaterea libera de idei nu este incurajata si respectata. PSD trebuie sa aiba curajul sa iasa in spatiul public cu dezbateri de substanta, sa-si diversifice comunicatorii”, adauga liderul TSD.

Totodata, el mai propune grupuri de lucru pentru alegerile europarlamentare si prezidentiale din 2019 si organizarea de alegeri primare pentru desemnarea candidatului in alegerile prezidentiale.

„Credem ca pastrarea guvernarii si continuarea implementarii Programului de Guvernare trebuie sa ramana o prioritate. Nu ne permitem sa facem schimbari o data la sase luni, pentru ca parem neseriosi si amatori”, mai arata liderul TSD.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: