externe

Incep represaliile staliniste: Rusia a emis un mandat de arestare pe numele premierului estonian Kaja Kallas

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele premierului estonian Kaja Kallas, a anuntat marti site-ul de stiri independent Mediazona, citat de cotidianul The Moscow Times, marcand primul caz penal din istorie al tarii impotriva unui sef interimar al unui guvern strain.

Kallas a aparut pe lista persoanelor cautate de Rusia dupa ce s-a pronuntat in favoarea dezmembrarii unui monument din epoca sovietica in orasul estonian Narva, care se invecineaza cu Rusia. Secretarul de stat estonian Taimar Peterkop, care supravegheaza biroul executiv al tarii baltice, apare alaturi de Kallas pe lista.

Comitetul de Investigatii al Rusiei, care investigheaza infractiunile majore, a inaintat acuzatii penale impotriva a zeci de oficiali din tarile est-europene, uneori din cauza apelurilor lor de a demonta monumentele sovietice.

Din cele peste 96.000 de intrari pe lista de persoane cautate de Rusia, 700 sunt straini, inclusiv oficiali guvernamentali letoni, lituanieni si polonezi, potrivit Mediazona.

Estonia si vecinii sai baltici, Letonia si Lituania, se numara printre cei mai vocali sustinatori ai Ucrainei in apararea acesteia impotriva invaziei Rusiei.

Dupa cum se stie, liderii baltici care i s-au opus lui Stalin, atunci cand acesta a ocupat, in urma intelegerii cu Germania nazista, cele trei state baltice, au avut o soarta tragica. Presedintele leton Karlis Ulmanis a fost capturat de NKVD si deportat intr-un lagar de munca. Presedintele estonian, Konstantin Pats, a fost arestat si dus in Gulag, unde a disparut fara urma (va muri in captivitatea sovietica in 1956). Doar presedintele lituanian, Smetona, a supravietuit fugind in Germania. In schimb, premierul lituanian Antanas Merkys a fost, de asemenea, trimis in Gulag, unde a murit in 1955.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

3 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

O oră ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

3 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

3 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

4 ore ago